Száz autó futott egymásba a viadukton

Bartus Robi   ·   2013.01.16. 00:15
sv00

Ha nem volt elég a hétfő éjjel történt vonatbaleset, akkor itt a folytatás. Ma rendesen kijutott Svédországnak. Az utóbbi tíz év talán legnagyobb közúti tömegszerencsétlensége történt kedden délben a Helsingborgtól Stockholm felé vezető autópályán, mintegy 10 kilométerre Åstorp városától, írja az Aftonbladet.

(fotók: Aftonbladet; Andreas Hillergren, Björn Lindgren/Scanpix)

A baleset helyszíne egy majdnem háromszáz méter hosszú, közel 20-25 méter magas völgyhíd. Legkevesebb száz jármű volt részese a tömegbalesetnek. Negyvenhat személyt vittek kórházba, köztük három tűzoltót, egy ember pedig meghalt.

A sorozatbaleset helyszíne

„Már ott álltunk a baleset helyszínén, amikor minden elkezdett összedőlni körülöttünk, és a roncsok foglyaivá váltunk.” Az első balesetet 11:03-kor jelentették, és a mentőegységek azonnal kimentek a helyszínre. Közben hatalmas köd ereszkedett le. A mentők azt látták, hogy egyre több autó rohant bele a már álló járművekbe.

Rövidesen hatalmas balesetsorozat kerekedett az egészből. A becslések szerint legkevesebb ötven teherautó és ugyanannyi személyautó sérült meg a balesetben. A szerencsétlenség idején a látótávolság legfeljebb 15 méter lehetett.

„Az ember számára nem szokatlan az, hogy kimenjen egy baleseti helyszínre, de az, hogy a második sorozatütközés bekövetkeztekor gyakorlatilag szemtanúi voltunk az esetnek, és rengett a híd alattunk, minden elképzelésünket felülmúlta” – mondta Mikael Kladdik, aki már több mint húsz éve tűzoltó.

A rendőrség információi szerint estére minden sérültet kimentettek, az éjszaka a kármentésé, a Stockholm felé vezető autópálya mindkét iránya le volt zárva szerda reggelig.

A mentő és a mentősök is megsérültek

„Kaotikus volt az egész helyszín. A szerencsétlenség hosszban majdnem két kilométer, harmincévnyi szolgálat alatt még soha nem láttam ilyet” – mondta a mentésvezető Jonas Hellsten. Szerinte az, hogy miként kezdődött az egész, még nem tisztázott, de az út rendkívül csúszós volt, és a köd sűrű.

Még a helyszínre érkezett mentő és személyzete is megsérült. A tömegszerencsétlenség hírére azonnal magas fokú készültséget rendeltek el Helsingborg kórházában.

Kapcsolódó hírek