Százmilliós háború a graffitisekkel

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.09.17. 15:33

Az Európai Mobilitási Hét keretében szombat délelőtt rendezték meg Rákoshegy vasútállomáson a MÁV és a MÁV Start „Tisztán robogjunk!” kampányának graffitimentesítési bemutatóját.

A MÁV Start 2008-ban indította el programját a vasúti kocsikat elcsúfító firkák visszaszorítása érdekében. 2010-ben 110 millió forintot költöttek közel 60 ezer négyzetméter felület megtisztítására – mondta el a vasúttársaság szolgáltatásfejlesztési vezetője az Indóház Online kérdésére.

Kormányos László felhívta rá a figyelmet, nagyon fontos, hogy a szennyezett felületeket a lehető leggyorsabban megtisztítsák, ezzel is elvéve a huligánok kedvét a további rongálástól. A cél a graffitik mennyiségének csökkentése, illetve a jelenség visszaszorítása. Éppen ezért, mondta, a vasúti kocsikat a fővizsgák során, fokozatosan speciális 3M fóliával, illetve lakkréteggel vonják be. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően nagyságrendekkel gyorsul az eltávolításra szánt idő.

E technikák mellett fontos jelentősége van a járműkövetésnek, a kamerás rendszerek kiépítésének és a rendőrséggel való szoros együttműködésnek, illetve a vasútőri jelenlétnek. A jogszabályváltozások is segítik a harcot, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint a rongálás értékhatártól függetlenül egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A lebukott firkálók a tevékeny megbánást is választhatják a pénzbüntetés vagy a börtön helyett. Ehhez vállalniuk kell, hogy megtisztítják az összefirkált felületeket.

Fotó: adi - A képre kattintva megtekintheti galériánkat!

További cél a lakosság figyelmének felhívása a vasút és annak környezete tisztán tartásának fontosságára. Ahhoz, hogy a jövőben már egy olyan generáció nőjön fel, akik tudják, milyen károkat okoz a hasonló tevékenység, a rendőrséggel közösen iskolásoknak oktatássorozatot tervez a társaság. Erről már folynak az egyeztetések – tette hozzá Kormányos László. Ide kapcsolódik, hogy ma adják át az Andrássy úton az általános iskolások számára kiírt „Tiszta vasút gyermekszemmel” rajzpályázat díjait.

A rendezvényen az érdeklődők a vasúti kocsik megtisztítása mellett hajtánnyal is roboghattak, illetve bejárhatták a vasútállomás környékét „gumikerekes vonattal".

Kapcsolódó hírek