Szerkezetkész a Magnus pécsi összeszerelő csarnoka

MTI   ·   2018.05.30. 14:25

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában – közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen. Első ütemben egy kétezer négyzetméter alapterületű összeszerelő-üzemet és irodaépületet alakítanak ki. A cég korábbi közlése szerint a létesítmény legkevesebb százöt embernek ad majd munkát, évente minimum kétszáz repülőgépet fog gyártani.

A nyár végére elkészül a Magnus Aircraft pécsi repülőgépgyára (fotó: MTI/Sóki Tamás)

Tarány Gábor, a vállalat elnöke kiemelte, hogy az összeszerelő üzem elkészültét követően, a második ütemben egy ötezer négyzetméteres kompozitüzem építését is tervezik. A magyar kormány a beruházáshoz kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A kormányzat és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) segítségét is megköszönve Tarány Gábor arról beszélt, hogy a többi között a „barátságos környezet” miatt döntöttek a pécs-pogányi helyszín mellett. Célként jelölte meg, hogy az összeszerelő üzemben szeptemberben megindulhasson a termelés.

A cég korábbi ismertetése szerint a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely elektromos meghajtással műrepülésre alkalmas.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az ünnepségen a vállalat tevékenyégét méltatva hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhely és a térség akkor tud „feljebb lépni”, ha növeli gazdasági erejét, potenciálját a jövőiparágak kínálta lehetőségek kihasználásával, mint amilyen a repülőgépgyártás is. A Magnus Aircraft jövőorientált gondolkodása a vállalkozások számára is példát mutat. A beruházás nyomán a pécs-pogányi repülőtér fejlesztése is olyan irányba fordulhat, hogy ki tudja szolgálni a régiót, és a város felkerülhet az európai légitérképre. Dragovácz Ágnes, Pogány polgármestere a beruházást a térség ékköveként említette, amelynek köszönhetően  elindul a növekedési pályán.

Az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokréta fölött a cég által gyártott két repülőgép is áthúzott.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek