Szlovákiában is tombol a ciklon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.05.15. 16:00

Szélvihar tombol Szlovákia csaknem egész terültén. Fákat dönt ki, tetőket rongál meg az erős szél főként a középső és a keleti országrészben. A tűzoltók több utat lezártak a forgalom elől, a Magas-Tárátrában nem ajánlatos autóba ülni a szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

fotó: Sme.sk

Az erős szelet kiadós esőzés is kíséri, emiatt néhány folyón már első fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A Tátrában újra havazik, ennek hatására lavinaveszély is fenyeget. Két közutat teljesen lezártak a Csorba-tó környékén, Felsőhági (Vyšné Hágy) közelében legalább hetven fa dőlt a Csorba-tóhoz vezető útra. Kassa közelében, a gölnicbányai, valamint az iglói járásban is nagyon erős szél fúj, itt is több fennakadásról kapnak hírt a tűzoltók és a rendőrség. A szlovák útkezelőség nem ajánlja a hegyi átkelők használatát. Tiszolc (Tisovec) környékén is lezárták az Erdőköz felé vezető utat. A rendkívüli eseményekről fotógalériát itt tekinthetnek meg.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) figyelmezteti az utasokat, hogy több közép- és kelet-szlovákiai vasútvonalon leállt a vasúti közlekedés, s a közutakon kialakult kritikus helyzet miatt nem biztosítható a vonatpótló buszok indítása sem. Ilyen például az Erdőköz–Tiszolc (Pohronská Polhora–Tisovec) szakasz, a Zlatnó–Rimakokova–Újantalvölgy (Zlatno–Kokava nad Rimavicou-Utekáč) és a Tátravasút vonalai, beleértve a fogaskerekűt is Csorba és a Csorba-tó között. Nagy késésekre lehet számítani továbbá a Felsőbesenyő–Ruttka (Hronská Dúbrava–Vrútky)és a Besztercebánya–Ruttka (Banská Bystrica–Vrútky) vonalon. Itt is fakidőlésekről adtak jelentést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek