Sztrájk Németországban

Szilágyi Károly   ·   2012.03.26. 22:05

A ver.di szakszervezet felhívására kedden 05.00 és 14.30 között sztrájkol a földi kiszolgálásban dolgozók egy része. Emiatt nemcsak Frankfurtban kell fennakadásokra számítani, hanem Münchenben, Kölnben, Düsseldorfban, Osnabrückben és Stuttgartban is késések és járattörlések fordulhatnak elő.

A Lufthansa belföldi utasai a munkabeszüntetés miatt repjegyüket átválthatják a Deutscha Bahn járataira. A cég honlapján, illetve az önkiszolgáló check-in automatáknál lehet az elektronikus etix-jegyeket utazási utalványra átváltani, és azokat kinyomtatva vagy mobiltelefonra küldve utazásra felhasználni. A német légitársaság azonban arra is felhívta utasai figyelmét, hogy mivel a járatokat nem az ő hibájukból kellett törölni, ezért a jegyek árát nem tudják visszatéríteni.

A Köln–Bonn reptéren már 0 órától sztrájkra hívták fel a szakszervezetek a teherszállító repülők rakodóit, később pedig az előteresek, a csomagkezelők, a biztonságiak, a műszakisok, valamint a rendőrség dolgozóinak munkabeszüntetésére számít a befolyásos ver.di szakszervezeti szövetség.

Düsseldorfban 4 és 12 óra között a csomagkezelők, a buszosok, a személyzeti szállítók munkabeszüntetését tervezik.

Osnabrückben és Dortmundban az előtereseket és a biztonságiakat hívták sztrájkolni.

A szakszervezeti szövetség azt szeretné elérni, hogy a dolgozók bérét 6,5 százalékkal emeljék meg a következő 12 hónapban és 200 eurós szociális juttatást adjanak hozzá, valamint hogy a szakképzésben részt vevőket vegyék fel állományba és ösztöndíjukat 100 euróval egészítsék ki. A bértárgyalásokat szerdán folytatják Potsdamban.

A frankfurti reptéren épp 4 napja kötött bérmegállapodást a GdF szakszervezet és a Fraport, itt az előtéren dolgozók kértek több bért és kevesebb munkaidőt arra hivatkozva, hogy a nemrég átadott 4. futópálya miatt több munkájuk lett.

Kapcsolódó hírek