Teljes a Start Kiss-flottája

iho/vasút   ·   2023.02.25. 12:00
00_kiss40

Mind a negyven Kiss forgalomba állt. A motorvonatok a budapesti agglomerációból ingázók mindennapjainak meghatározó szereplőivé váltak. Emellett nemcsak az elővárosi vonalakon utazók élvezhetik az emeletes motorvonatok nyújtotta szolgáltatást, hiszen akár Hegyeshalomig, hétvégén pedig Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon, nyáron pedig a Balatonra is több tízezer utast szállítottak.

A MÁV-Start különleges utazással ünnepelte ezt a fontos mérföldkövet. Európában egyedülálló módon, Magyarországon nyílt először lehetőség arra, hogy három összekapcsolt – összesen 467,7 méter hosszú – Kiss szerelvény 1200 utassal a fedélzeten útnak induljon.

A MÁV-Start 2017 áprilisában kötött keretmegállapodást negyven Kiss emeletes motorvonat beszerzésére, a járműveket jelentős hazai hozzáadott érték mellett a Stadler Bussnang AG szállította le. A motorvonatok egy részének végszerelése Magyarországon valósult meg, míg a forgóvázak összeszerelését teljes egészében a Stadler szolnoki üzemében magyar munkatársak végezték.

Az első Kiss 2020 márciusában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, de a pandémia közel fél évre kényszerpihenőre küldte az emeletes motorvonatokat. Végül 2020. augusztus végétől kezdhettek újra közlekedni, azóta folyamatosan álltak forgalomba az új szerelvények.

Ma már mind a negyven szállítja az utasokat. Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok

  • a Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok,
  • a Budapest–Esztergom,
  • a Budapest–Vác–Szob,
  • a Budapest–Győr–Hegyeshalom és
  • a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon, valamint

hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár Kiss szerelvény.

Először 2021 nyarán a Balatonra is közlekedtek Kiss motorvonatok az ország több pontjáról. A pozitív fogadtatásukra tekintettel 2022-ben újra visszatértek az emeletes szerelvények a tó partjára, egyes járatokban már dupla motorvonat közlekedett. 2022-ben 53 ezer utas választotta a Balatonhoz az emeletes járműveket. Az idei főszezonban is találkozhatnak velük a nyaralni indulók a magyar tenger déli partján. A Kiss motorvonatok forgalomba állásuk óta 8 millió 850 ezer 970 kilométert teljesítettek.

Az új járművek népszerűek, többen családi programokat szerveznek a motorvonatok kipróbálására. A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen hatszáz ülőhely van, négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként tizenkét ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint ülőhelyfoglaltságat mutató rendszer, wifi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig négy kerekesszék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi is szállítható.

Az emeletes motorvonatok számos vonalon hagyományos szerelvényeket váltanak ki, ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményeznek kedvezőbb menetdinamikájuk miatt. A modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a nagyobb férőhely-kapacitáshoz, a zsúfoltság csökkenéséhez, ezáltal növekszik az utaskomfort és javul az utazási élmény, a korszerű motorvonatokkal csendesebb közlekedést biztosítunk utasaink számára, emellett a járművek kedvezőbb energiafelhasználásának köszönhetően hozzájárulnak a környezetbarát, zöld közlekedéshez is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek