Tényleg megállt Németország

MTI/iho   ·   2014.11.08. 18:45
db_strike_141108_0

A Deutsche Bahn (DB) mozdonyvezetőit képviselő szakszervezet (GDL) minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot jelentett be kedden, a Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődött és hétfőig tart.

A GDL közleménye szerint a teherszállító vonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagytak fel a munkával, a személyszállító vonatokat vezető kollégák pedig csütörtökön hajnal 2 órakor léptek sztrájkba. A munkabeszüntetés hétfőn reggel 4 órakor ér véget. A DB közölte, a sztrájk idejére rendkívüli menetrendet állítottak össze, reményeik szerint minden harmadik járat közlekedik.

S-Bahn: ekkor még járt... A képre kattintva galéria nyílik! Érdemes végignézni – legfontosabb fotónk a 36., de azon kívül is van jó pár remek felvétel (fotók: német lapok – többek között Bild, Spiegel – weboldalai)

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató vasúttársaság 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.

A GDL törekvését gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) helyettes ügyvezető igazgatója, Achim Dercks szerint „ami a vasútnál történik, az méreg a gazdaságnak”, hiszen a vasúti áruszállítás felfüggesztése már néhány napon belül is termelési zavarokhoz vezet.

A konzervatív CDU főtitkára, Peter Tauber szerint a munkabeszüntetés rekord hosszúsága azt jelzi, hogy a GDL-nél „elveszítették a mértéket”. Élesen bírálta a szakszervezetet a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Yasmin Fahimi is, aki a Spiegel Online hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a GDL nemcsak utazók százezreit dühíti fel, hanem árt a többi érdekképviseletnek és megbontja a vasutasok közötti szolidaritást.

A GDL az utóbbi hónapokban már négyszer szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén ötven órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek