Terepjárót kaptak a nagymarosi önkéntes tűzoltók

MTI   ·   2011.10.22. 14:56

A 10 éves Mitsubishi L200-as terepjáró vásárlását, a kiegészítő felszereléseket négymillió forint értékben egy alapítvány finanszírozta. „Havonta átlag négy alkalommal kapunk riasztást, konténertűzhöz, fakidőléshez, földcsuszamláshoz, az útra kiszóródó balesetveszélyes anyag eltávolításához, árvíz utáni takarításhoz – és eddig csupán a lelkesedés vitt minket előre, többnyire gyaloglásra, futásra kényszerültünk – mondta Balazic David, az önkéntesekből verbuválódott egyesület francia származású elnöke. – Mostantól viszont a riasztást követően garantáltan tíz percen belül a helyszínen lehetünk.”

A most már mobil egyesület vezetőjének tájékoztatása szerint interneten választotta ki az eddig egy Békés megyei vállalkozót szolgáló autót, és felszerelték a tűzoltás, műszaki segélynyújtás kellékeivel. Legfontosabb eszköz a víztartály és a porlasztott sugarú vízködöt permetező fecskendő, amely pajzsot képezve segíti a tűzoltót a tűzben rekedt embereket kimenteni. De van rajta vágó-feszítő, láncfűrész, áramot fejlesztő generátor, adó-vevő rádió. A beszerzésekhez a karitatív tevékenységet végző Szent Olga Nemzetközi Alapítvány nyújtott anyagi fedezetet.

A Dunakanyar városának egyesülete nagy múltra tekint vissza, egy 1911-es tűzvészt követően alakult meg, ám az 1990-es években átmenetileg megszűnt. Tavaly azonban ismét összeállt a tizenhat tagot és hatvan támogatót tömörítő gárda. A kemény magot fiatal autószerelő, asztalos, kőműves, diák, hivatásos tűzoltó alkotja; ők megfelelő elméleti és gyakorlati kiképzésben is részesültek. Az elméleti ismeretek közé tartozik például, hogy a házban keletkezett tűz esetén miként kell az épületet gyorsan áramtalanítani, a gázcsapot elzárni és az ajtókat becsukni, hogy a lángok ne kapjanak levegő-utánpótlást. A szivattyú, a tömlő kezelését, baj esetén a gyors cselekvést kéthetente tartott közös gyakorlatozáson hangolják össze egymással.

Az elnök arra is kitért, hogy riasztáskor mobiltelefonon értesítik egymást az önkéntesek, és a helyszínen készítik elő a terepet a 16 kilométerrel arrébb állomásozó váci hivatásos tűzoltók kiérkezéséig. A hivatásosaknál a riasztást követően huszonöt percen belül kötelező a helyszínre érkezni, és mivel minden perc drága, fontos a helyiek gyors beavatkozása. Saját tűzoltóautóval az ötezer – nyáron a hétvégi házak ide költöző lakóival kétszer annyi – lélekszámú város nagyobb biztonságban érezheti magát. De azért az őszi kerti avarégetésnél szükség van az óvatosságra – jegyezte meg Balazic David. A piros-szürke színű járművet ünnepélyes keretek között október 26-án adják át.

A Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Mitsubishi L200-asa<br>(forrás: http://www.nagymaros-ote.fireblog.hu/)

Kapcsolódó hírek