Testkamerával dolgozhatnak a jegyvizsgálók Mátészalka környékén

iho/vasút   ·   2019.04.05. 11:15
23jv

Saját biztonságuk, az utasok és vagyontárgyaik védelme érdekében március végétől testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók. A MÁV-Start technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a munkatársai elleni támadásokkal szemben.

Egyre gyakrabban éri szóbeli inzultus és fizikai atrocitás a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Idén áprilisig összesen tizenkilenc jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást annak ellenére is, hogy alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el. A személyszállító vasúttársaság számára munkavállalóinak védelme mellett kiemelten fontos az utasok és vagyontárgyaik biztonsága is.

A Mátészalka környéki vasútvonalakon dolgozó jegyvizsgálókat is ellátja a MÁV-Start testkamerákkal, hogy visszaszorítsa a vonatszemélyzet elleni támadásokat (fotó: MÁV)

Az atrocitások visszaszorítását célozza a testkamerák alkalmazása, az eszközök gyakorlati tesztelése huszonöt jegyvizsgáló önkéntes részvételével már korábban lezajlott. Az ekkor felhalmozott tapasztalatokat felhasználva öt Dahua MPT-100 típusú testkamerát vettek használatba márciusban a Mátészalkát érintő Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka (110-es), Mátészalka–Záhony (111-es), Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta (113-as), Mátészalka–Csenger (114-es) és Mátészalka–Tiborszállás (115-ös) vonalakon. Az itt dolgozó jegyvizsgálók és pénztárosok a fotó, mozgókép és hang felvételére alkalmas eszköz használatához szükséges oktatásban részesültek.

A testkamerákat önkéntes alapon, több műszakban, egyelőre nyolc jegyvizsgáló használja. Már az első napok tapasztalatai is azt mutatják, hogy az érintett vonalszakaszokon utazók együttműködőbbé váltak. Például az egyik jegyvizsgáló szerint egy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte az eljárás jogosságát.

További testkamerák beszerzése jelenleg folyamatban van, melyeket várhatóan ősztől vehetnek használatba a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek