Tesztrepülésre indul minden idők legnagyobb űrrakétája

MTI/iho   ·   Frissült: 2023.04.17. 16:41
space_start

Megkapta a repülési engedélyt a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint hétfőn bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal bejelentése szerint a SpaceX minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tett, ezért kiadták az engedélyt, ami öt évre szól. A Starship minden idők legnagyobb méretű, egyúttal legnagyobb teljesítményű, ráadásul teljesen újrafelhasználható űrrakétája; az első tesztrepülés a tervek szerint összesen másfél órán keresztül tart majd (start: texasi idő szerint reggel hétkor), amelynek során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében, a Csendes-óceánon ér vizet.

Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga folyékony oxigén és ugyancsak folyékony metán. A Starshipet a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel látták el, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és száz fős legénység eljuttatásához a Marsra.

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló űrhajózási vállalat, a SpaceX célja az űrrakéta-programmal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra. Elon Musk a közelmúltban a Starship első teljes értékű tesztrepülésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy biztos izgalmat tud ígérni. Ugyanakkor hozzátette, azt nem tudja garantálni, hogy az eszköz eljut a Föld körüli pályára, ennek ötven százalékos esélyt jósolt.

Addig is, a startig hátralévő időben hallgassunk egy másik Starshipet, a Jeffersont: Light the Sky on Fire.

Frissítés: „Úgy tűnik, hogy egy nyomáscsökkentő szelep elfagyott, ezért hacsak nem kezd el hamarosan működni, ma nem lesz start" – írta Musk a Twitteren, azaz a Starship kilövését el kellett halasztani. A hírek szerint erre a start előtt mindössze negyven másodperccel került sor. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.