Tízmilliárdos beruházással kapacitást dupláz a Stadler szolnoki forgóvázüzeme

iho/vasút   ·   2018.03.28. 11:20
szolnok_stadler0

(látványtervek: Stadler)

Az összesen tízmilliárd forint értékű befektetés a korábbi szolnoki cukorgyár területén valósul meg, amelynek eredményeképpen az eddigi kétszázötven forgóváz nagyjavítására és gyártására vonatkozó éves kapacitás ötszáz forgóvázra emelkedik. A beruházást a gyártó két ütemben valósítja meg. Az első ütem keretében egy nyolcezer négyzetméter összterületű üzem kerül felépítésre, amelyből hétezer négyzetméter területen a termelés, és ezer négyzetméter területen irodai munka folyik majd. A második ütem során egy maximum húszezer négyzetméter területű raktárcsarnok építését is tervezi a cég. A szolnoki üzem jelenleg mintegy ezernyolcszáz négyzetméter területen működik, így a technológiai fejlesztés óriási növekedési lehetőségeket biztosít a vállalatnak, egy műszakra vetítve ötszáz forgóváz nagyjavítása és gyártása válik lehetővé.

A beruházás első üteme az építési engedély jogerőre emelkedését követően április közepén indul el, a kész új üzemcsarnokban várhatóan még ez év harmadik negyedévében a termelés is elindul. A második ütem tervezett kezdete 2018 nyara, befejezésének várható időpontja 2019 harmadik negyedéve. A beruházás során a Stadler nem csak a termeléshez szükséges rendelkezésre álló területet növeli, hanem 1 milliárd forint értékben technológiai fejlesztéseket is végrehajt. A beruházás két ütemének összértéke eléri a 10 milliárd forintot, és mintegy tizenöt fő létszámbővítéssel jár majd.

A Stadler vasúti forgóvázak nagyjavításával és összeszerelésével foglalkozó üzeme 2013-ban kezdte meg működését a cégcsoport Szolnokon működő vasúti kocsiszekrénygyártó csarnokának területén. A forgóvázüzem főtevékenységként a teljes Stadler cégcsoport forgóvázak revíziójáért felelős kompetencia-központjaként működik, de emellett jelentős szerepet vállal a hazai piacra gyártott járművek hordműveinek gyártásában is. A szolnoki üzemben készültek többek között a GYSEV és a MÁV részére gyártott FLIRT vonatok forgóvázai, továbbá a közelmúltban rendelt emeletes KISS motorvonatok hordműveit is a szolnoki üzem szakemberei szerelik össze. A forgóvázüzem bár Szolnokon található, szervezetileg a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. részeként a cégcsoport pusztaszabolcsi központú karbantartásért felelős üzletágához tartozik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek