Több gyorsjárat indul Rákoscsabáról az Örs felé, összehangolták a menetrendeket

iho/közút   ·   2023.01.07. 12:00
00_rakosmente_buszfejlesztes

Tovább fejlődnek a XVII. kerület közlekedési kapcsolatai január első hétvégéjétől: gyorsabban és kényelmesebben lehessen eljutni Rákosmentéről az Örs vezér terére és a főváros egyéb területeire. A múlt évben lezajlott társadalmi egyeztetés alapján megvalósuló fejlesztéseket két ütemben vezette be a BKK: tavaly decemberben már módosult a 261E járat útvonala, január 7-étől pedig erősödik a rákoscsabai gyorsjáratok szerepe, és több kisebb-nagyobb változás szolgálja a javuló közlekedési szolgáltatást a 161-es buszcsalád, a 97E, a 176E, a 276E és a Pesti úti buszjáratok vonalán.

Az elmúlt években Rákosmente több lépcsőben közvetlen metrókapcsolatot kapott Rákoscsaba, Rákoskert és Pécel felől alapjárati és gyors autóbuszjáratokkal. A BKK szándéka volt a XVII. kerületen belüli és az egyéb városrészekkel való közösségi közlekedési kapcsolatok bővítése, javaslatáról 2022 nyarán tartott társadalmi egyeztetést, majd a terveket a beérkezett észrevételek alapján, a XVII. kerületi önkormányzattal is egyeztetve módosította.

A térséget érintő közlekedési fejlesztések első üteme már tavaly decemberben érvénybe lépett, erről a kerület közlekedési kapcsolatait javító fejlesztési csomag második ütemeként az alábbi változások léptek életbe a rákosmenti buszvonalakon:

  • erősödik a gyorsjáratok szerepe Rákoscsabán, a 161E busza jelenleginél sűrűbben, 10–12 percenként indul. A reggeli csúcsidőben további buszok is indulnak Rákoskeresztúr, városközponttól az Örs vezér tere felé.
  • Ehhez igazodik a 97E buszok menetrendje is: a 161E járattal összehangolva 10–12 percenként indulnak.
  • Rákocsaba-Újtelepen és Rákosligeten – az előző ütemben bevezetett 261E busz mellett – a 176E hétköznapokon már egész nap közlekedik, csúcsidőben tizenöt, azon kívül húsz percenként. Ehhez kapcsolódva módosul a 276E követési ideje: csúcsidőben 7–10, azon kívül 15–20 percenként indulnak a buszok.
  • A Pesti úti, minden megállót érintő alapjáratok menetrendjei az utasforgalmi mérések eredményeképp a következőképpen módosulnak:
    • A 161-es busz hétköznap csúcsidőben húsz percenként indul.
    • A 161A buszok meghosszabbított útvonalon, a Kis utcai lakótelep helyett Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik. A járat az eddig megszokott rend szerint csak csúcsidőben, húsz percenként indul.
    • A 161-es és a 161A buszok a jövőben a gyorsabb haladás érdekében az Örs vezér tere felé sem állnak meg a Fehér úti ipari park megállóban.
    • A 162A busz helyett Rákoskeresztúr és Kőbánya között a csúcsidőben sűrűbben, húsz percenként induló 195-ös busszal, a Pesti úton a csúcsidőben az együttvéve 6-7 percenként induló 161-es, 161A és 162-es, illetve a 262-es buszokkal lehet közlekedni.
    • A 195-ös busz hétvégén napközben is közlekedik, harminc percenként.
    • A 95-ös busz követési ideje igazodik a 195-ös járat bővebb üzemidejéhez és sűrűbb követéséhez, a közös szakaszon nem változik a közös követés.
    • A 262-es busz bővebb üzemidőben, a reggeli csúcsidőn kívül a hajnali és az esti órákban is közlekedik, ezzel biztosítva a Csabagyöngye utca térségének egész napos kiszolgálását. A reggeli csúcsidőben a 262-es vonalon a húsz perces követés mellett további busz indul Rákoskeresztúr, városközponttól Kőbányára az iskolás forgalom segítése érdekében.

A járatok menetrendje a BKK oldalán érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek