Több hidrogénhajtású motorvonat Kalifornia államnak, több kocsitest Szolnokról

iho/vasút   ·   2023.10.13. 16:00
00_stadler_kalifornia

Kalifornia állam és a Stadler egy történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá, ami egy fontos lépés a fenntartható, kibocsátásmentes jövő felé. A szerződés keretében a Stadler négy, csúcstechnológiás hidrogénhajtású motorvonatot fog szállítani a California State Transportation Agency (CalSTA) és a Caltrans részére. A szerződés ezen felül opciót nyújt további huszonöt szerelvény beszerzésére is. A jármű kocsiszekrényei ezúttal is a Stadler szolnoki alumínium kocsitesteket gyártó üzemében készülnek.

A Stadler és a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) között létrejött partnerség lehetővé tette Észak-Amerika első hidrogén-hajtású vonatának beszerzését. Az úttörő járművet két nemzetközi eseményen mutatták be a világnak: az InnoTrans 2022-es rendezvényén, és az APTA EXPO-n 2023-ban, megragadva egyaránt az iparági partnerek, közlekedési ügynökségek, vasútrajongók és környezetvédők figyelmét.

A Stadler új hidrogénvonata átfogó teszteken esett át mind Svájcban, mind az Egyesült Államokban. A sikeres teszteket követően a CalSTA és a Caltrans úgy döntött, hogy a Stadlerrel vállvetve elindulnak ezen innovatív úton. A szerződés a partnerség következő fázisának tekinthető, bemutatva egy továbbfejlesztett, több utast szállítani képes SBCTA modellt.

– A Stadler célja, hogy környezetbaráttá tegye az utazást Észak-Amerikában járműveikkel és a szolgáltatásaikkal. Az Egyesült Államokban nagyon kevés villamosított vasútvonal van, ezért itt olyan megoldásoknak, mint a Flirt H2, nagy a jelentősége – mondta Ansgar Brockmeyer, a Stadler Csoport marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke.

Martin Ritter, a Stadler US vezérigazgatója hozzátette: „Az általunk tervezett akkumulátoros, üzemanyagcellás vonat megváltoztatja az amerikai járműipart az alternatív hajtásrendszerek terén. Olyan innovációt hajtunk végre, ami nemcsak a vasutakat, hanem a fenntartható közlekedés esszenciáját is megváltoztatja Amerikában. Ez a szerződés tanúbizonysága aziránti elszánt törekvésünknek, hogy fenntartható, környezetbarát közlekedési megoldásokat kínáljunk.”

Ahogy Kalifornia következő nagy vasúti beruházása kialakul, ezeknek a hidrogénvonatoknak a bevetése az államon belül forradalmasítja majd a vasúti ipart, miközben jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek