Több mint ezer, a német vasúton hagyott kerékpárt árverezett el a DB

iho.hu   ·   2024.04.07. 08:00
A bajorországi Freising vasútállomásának 852 parkolóhelyes kerékpártárolója

Évről évre körülbelül 2700 kerékpárt felejtenek a Deutsche Bahn hozzávetőlegesen 5400 vasútállomásán. Ezeknek mintegy felét tíz hét tárolást követően értékesítik. 

Az elárverezett kerékpárok kikiáltási ára típustól és állapottól függő. Átlagosan hatvan euró folyik be kerékpáronként – az e-bringákra azonban a licit háromszáz eurótól kezdődik. Az eladásból származó összegeket zárolják, és amennyiben a volt (és jogos) tulajdonos az árverés időpontjától számított három éven belül jelentkezik, jogosult a beszedett összeg átvételére. Ellenkező esetben az összegyűlt pénzt az elveszett javak jelentős költségekkel járó „vagyonkezelési műveleteinek” (begyűjtés, tárolás, és így tovább) finanszírozására fordítják.

Minden évben körülbelül 250 ezer tárgyat veszítenek el az utasok a Deutsche Bahn vonatain és állomásain. Ez átlagosan hétszáz tétel naponta. Ide tartoznak a hétköznapi tárgyak, például a mobiltelefonok, de a szokatlanabbak, mint például a műfogsor, az esküvői ruhák és bírói talárok is. A Deutsche Bahn szerint az elveszett javak körülbelül háromötödére rátalál tulajdonosa, sőt, a nagy értékű tárgyak, például a laptopok akár kilenctizedét is visszakaphatják. Mindazok, akik a vasúton hagyták a kerékpárjukat, bizonyos jellemzők, például a márka és a szín, valamint a megtalálás helye megemlítésével igazolhatják, hogy ők a jogos tulajdonos.

Képünkön: a bajorországi Freising vasútállomásának 852 parkolóhelyes kerékpártárolója. A Bike+Ride akció keretében 2023-ig százezer kerékpártárolót alakítottak ki a német vasúton (fotó: klimaschutz.de)

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek