Több száz áldozata van a jávai hajóbalesetnek

iho/hajózás   ·   2011.12.18. 10:26

Több száz halálos áldozata is lehet a hajóbalesetnek. Indonéz tisztviselők szerint Indonéziából vitt kétszázötven iráni és afgán menekültet Ausztráliába a hajó, amikor ausztrál partoktól távol, a Karácsony-szigetek és Jáva közelében elsüllyedt. A hajó a hatóságok szerint túlterhelt volt, valószínűleg ez is közrejátszott a balesetben.

A térségben jelenleg vihar tombol, ami nagyon megnehezíti a kutató-mentő egységek munkáját. Eddig harminchárom túlélőt mentettek ki a vízből. Jason Clare ausztrál belügyminiszter felajánlotta országa Orion felderítőrepülőjét a mentéshez. Az indonéz hatóságok szombat délután értesítették Dzsakartában dolgozó ausztrál kollégáikat, a canberrai hatóságokat vasárnap reggel riasztották a mentéshez. Az indonéz és ausztrál szervezetek jelenleg közös erővel dolgoznak a mentésen.

Minden évben több ezer menekült próbál eljutni Ausztráliába, legtöbbször embercsempészekkel. Az ehhez hasonló túlterhelt, kis testű hajók sokszor szenvednek balesetet, de ha el is érik Ausztrália partjait, a hatóságok vagy még a vízen visszafordítják őket, vagy a partra lépéskor fogják el és toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

A baleset közelítőleges helyszíne műholdképen<br>(térkép: Google Maps)

Kapcsolódó hírek