További tíz évig garantált a MÁV-Start KISS-einek karbantartása

iho/vasút   ·   2024.06.28. 12:00
kiss_vori

A Stadler Magyarország Kft. a MÁV Vagon Kft.-vel írt alá karbantartás-támogatási szerződést.

A szerződés keretén belül a Stadler által gyártott negyven kétszintes KISS motorvonat tervszerű karbantartásában és hibajavításában működnek közre a Stadler Magyarország Kft. szakemberei, beleértve a szükséges alkatrészek ellátását és az esetleges balesetes javításokat is. Ennek megfelelően a MÁV-Start emeletes szerelvényei is megkapják a magas rendelkezésre álláshoz garanciát jelentő gyártói szakfelügyeletet.

A megállapodás szerint a negyven, 2019 és 2022 között beszerzett, 815-ös sorozatú villamos motorvonat karbantartását a Stadler szakfelügyelete mellett továbbra is a MÁV Vagon munkatársai fogják elvégezni annak szolnoki telephelyén. A szerződés időtartama tíz év, amely három teljesítési szakaszból tevődik össze. Az első és második teljesítési szakaszok a garanciális időszak alatti és azt követő időszakra vonatkoznak, míg a harmadik teljesítési szakaszban a járműfődarabok első esedékes nagyrevíziója történhet meg.

A szerződés alapját a 2012 és 2018 között beszerzett 63 Flirt motorvonatra kötött hasonló megállapodás jelentette, amely szerint a karbantartási munkálatokat a megrendelő végzi saját munkatársaival, saját telephelyén, a gyártó szakmai felügyelete és teljeskörű alkatrészellátása mellett, garanciát vállalva azok rendelkezésre állására. A karbantartási modell sikerét jól bizonyítja a járművek üzemkészsége, amely a szerződés időtartama alatt folyamatosan 94 százalék felett volt.

Az elsőként, 2005 és 2007 között vásárolt hatvanpéldányos Flirt-flotta szerelvényei már több mint hárommillió kilométert futottak. Ezekre a járművekre továbbra is teljeskörű karbantartást nyújt pusztaszabolcsi telephelyén a Stadler, szintén magas, 94 százalék feletti rendelkezésre állás mellett.

A Stadler eddig összesen 195 járművet értékesített a hazai vasúttársaságoknak, és csaknem nyolcszáz munkavállalóval van jelen Magyarországon. A svájci központú gyártó által szállított járművek a MÁV-Start teljes futásteljesítményének mintegy negyedét adják, az utasok közel fele ezekre a motorvonatokra száll fel. A cégcsoport folyamatosan fejleszti hazai tevékenységét, legutóbbi befektetésének köszönhetően csaknem húsz százalékkal növeli gyártási kapacitásait Szolnokon, és rövidesen képessé válik az emeletes kocsiszekrények gyártására is.

(Nyitóképünkön a 815 007-es példány. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek