Tréleren vitték Dunakesziről az Aranyvonat ereklyeszállító kocsiját a Kossuth térre

iho/vasút   ·   2021.08.18. 09:00
01_aranyvonat

Az augusztus 20-i ünnepség egyik fő látványossága a gyönyörűen restaurált vasúti kocsi.

Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsiját Dunakeszin mára virradóra rakták trélerre, hogy a kocsit a fővárosba vigyék, ahol az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepségen kiállítják.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat (fotók: MTI/Máthé Zoltán))

Az ereklyeszállító kocsit a kormány megbízásából, a Magyar Nemzeti Múzeum irányításával a Dunakeszi Járműjavítóban építették újra öt év alatt, az eredetivel megegyezően, de a mai vasúti közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően. A kocsit tavaly a Vasúttörténeti Parkban avatták fel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.