Túlsúlyos tandemugrás, bírósági ítélet

MTI   ·   2012.12.17. 13:45

Tíz hónap – egy évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt nem jogerősen a Kaposvári Városi Bíróság egy tandemvezetőt légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt. A 41 éves vádlott utasa – egy 43 éves férfi – 2007 márciusában egy kaposújlaki páros ugrás során szenvedett sérülést.

A vádirat szerint a páros ugrás vezetője felel a felszerelés gyártási előírásainak betartásáért, valamint az időjárás helyes felméréséért is.

A sérüléssel végződő tandemugráskor az utasok és a felszerelés súlya mintegy 223 kilogramm volt az ernyő gyártási előírása szerint engedélyezett 205 kilogrammal szemben, ami extrém túlsúlynak tekinthető. A négyezer méter magasról végrehajtott ugrás után szabálytalan, "kemény" földet érés történt, az utas 24 százalékos egészségkárosodást okozó csigolyatörést és -repedést szenvedett, valamint pszichésen is tartósan megsérült.

Az idén februárban megkezdett per vádlottja a bíróságon azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, mivel szakmai hibát nem követett el. Légáramba kerültek, emiatt legfeljebb két méterről történő esés erejével értek földet. Utasa nem fogadta el, hogy orvosi segítséget hívjanak, hanem távozott, így ő csak hetekkel később értesült a problémáról.

A sértett viszont arról számolt be, hogy a földet éréskor reccsenést hallott, és fájdalmat érzett a gerincében. Orvosi segítséget senki nem ajánlott fel neki, nem csillapodó fájdalmai miatt kísérőivel a kaposvári, majd az egyik fővárosi kórházba ment, és ott el is ájult. A baleset következményei máig hatással vannak az életére, emiatt az ügyben indított polgári peres eljárásban már jogerősen 1,8 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a vádlottat.

A szakértő véleménye szerint a túlsúly, a tandemet vezető ugró által rosszul felmért lebegtetési magasság vagy egy légáramlat okozhatta a kemény földet érést, az utas viselkedése nem játszott közre a történtekben.
A bíróság a baleset okaként az ernyő túlterheltségét és a vádlott rossz manőverezését állapította meg.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Kapcsolódó hírek