Tüntetések az atomvonat ellen

MTI   ·   2011.11.27. 19:27
Egy 1995-ös német–francia megállapodás értelmében a német atomerőművekből származó hulladékot a franciaországi La Hague-ban dolgozzák fel, majd az újrafeldolgozott radioaktív anyagot a németországi Gorlebenben tárolják. Azóta több mint tíz alkalommal került sor rendkívül heves tüntetésekre, a tavalyi németországi tiltakozó megmozdulások azonban – több mint ötvenezer tüntetővel – minden korábbi méretet felülmúltak.
A veszélyes hulladékot, illetve elhasznált radioaktív fűtőelemeket összesen 11 Castor-tartályban szállító szerelvény csütörtökön indult útnak Franciaországból, de a vonatot már az ottani tüntetők is feltartóztatták. A szerelvény pénteken délelőtt lépte át a francia–német határt. Útját több német tartományban is heves tüntetések kísérték, a tiltakozók különböző blokádakciókkal igyekeztek akadályozni a szerelvény előrehaladását.
Több helyütt a sínekhez láncolták magukat, másutt a vasúti síneket szedték fel, olykor pedig élő láncot alkotva igyekeztek akadályozni a szerelvény útját. A rendőrség már szombaton meglehetősen brutálisan lépett fel a tiltakozókkal szemben, akik közül több mint százan megsebesültek. Vasárnapra virradóan pedig csaknem ezer tüntetőt – a vonat útjának felszabadítása érdekében – átmenetileg őrizetbe is vettek. A tüntetések miatt a szerelvény rendkívül lassan halad előre az alsó-szászországi Gorleben felé, értesülések szerint még soha nem haladt olyan lassan, mint most. A tiltakozó megmozdulások vasárnap este is folytatódtak, sőt a tüntetők közölték, hogy éjszaka sem tágítanak. Ezért a hatóságok nem merték megjövendölni, hogy a szerelvény mikor éri el a Gorlebentől mintegy húsz kilométerre lévő Dannenberget, ahol a hulladékot teherautókra rakják át, és úgy szállítják a célállomásra. Gorlebenben ugyanakkor már összegyűltek a tüntetők, akik a teherautók útját kívánják akadályozni.
A tüntetőkhöz vasárnap este csatlakozott a környezetvédelmet zászlajára tűző Zöldek pártjának több vezető politikusa. A párt nem sokkal korábban fejezte be kieli kongresszusát, és a küldöttek nyilatkozatban foglaltak állást a nukleáris hulladékok gorlebeni tárolása ellen.

Kapcsolódó hírek