Új alvállalkozói szerződések Budapesten?

iho/közút   ·   2011.09.24. 20:23
00

Budapest közgyűlésének 2011. augusztus 31-i ülése hatalmazta fel a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t az autóbusz-közlekedés alvállalkozói rendszerének felülbírálására. A jelenlegi szerződések egy része (Nógrád Volán, VT Transmann) 2012. április 30-án lejár. A két társaság összesen 86 autóbuszt üzemeltet jelenleg Budapesten. A harmadik alvállalkozó, a kamaraerdei járatokat üzemeltető Volánbusz szerződése meghatározatlan időre szól.

A VEKE szerint, veszélyesek mégis maradnak<br>(fotó: Majrovits Csilla)

A tenderről a Főváros Közgyűlés augusztus 31-i ülésén hoztak döntést, mivel a jelenleg érvényben lévő alvállakozói szerződések 2012. április 30-án lejárnak. A közgyűlési határozat indoklása szerint az így kieső autóbuszok pótlására a fővárosnak jelenleg nincsen anyagi fedezete. Az új autóbuszok beszerzésére azonban nem csak a pénz hiányzik: ennyi idő alatt nehéz lebonyolítani egy új buszokra szóló pályázatot – áll az előterjesztésben.

Egy uniós jogszabály értelmében a jelenlegi szerződések féléves meghosszabbítására is lett volna lehetőség – amennyiben a kérelmet a lejárat előtt egy évvel, azaz 2011. április 30-ig benyújtják. Ez elmaradt, és a személyszállítási törvény megalkotása is késik. A jelenlegi tender száz használt autóbusz alvállalkozói üzemeltetéséről szól, a „nagy számok törvénye” alapján a működéssel és járműállománnyal már most is Budapesten levő cégek várhatók győztesnek – új vállalatok jelentkezése erre a rövid időtartamra nem tűnik valószínűnek.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) állásfoglalása szerint a balesetveszélyes Alfa Localo autóbuszoknak nem lenne szabad tovább közlekedniük, a tendert legalább részben új autóbuszokra kellett volna kiírni. A helyzet a civil szervezet szerint így nem más, mint az eddigi állapotok konzerválása.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.