Új jegyautomaták az elővárosban

iho/vasút   ·   2012.11.23. 10:19
Negyvennyolc jegykiadó automatát telepít a MÁV-Start a Budapest és Szolnok közötti vasútvonalakra jövő tavasztól kezdődően. A szolgáltatásfejlesztéssel nemcsak az utasok menetjegy- és bérletváltási lehetőségei bővülnek, hanem az értékesítés is költséghatékonyabbá válik a vasúttársaság számára. A napokban megkötött szerződés még további hatvankét automata telepítésére is lehetőséget biztosít – áll a személyszállító társaság közleményében.

A MÁV-Start folyamatosan fejleszti a szolgáltatásait a rendelkezésére álló források hatékony felhasználásával, ennek egyik eleme, hogy egyre gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a menetjegyek, bérletek megvásárlását a jegyértékesítési rendszer megújításával. Az utasok a pénztárak előtti sorban állást akár az internetes vásárlás segítségével vagy akár a jegykiadó automaták igénybe vételével már most is el tudják kerülni. Jelenleg hat helyszínen (Keleti, Nyugati, Déli pályaudvarokon, Kelenföldön, Ferihegyen és Pestszentlőrincen) található tizennégy jegykiadó automata, amelyeket igénybe lehet venni azonnali menetjegyvásárlásra. A vasúttársaság az egyik legújabb szolgáltatásfejlesztésével a jegykiadó automaták mennyiségét kívánja növelni, az érintett állomások és megállók körét is bővítve.

A szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárás lezárult, a MÁV-Start a napokban kötötte meg a szerződést az automaták leszállítására, valamint a garanciális javításokra. Első körben negyvennyolc automatát telepít a vasúttársaság, ezek közül negyvenet a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal összes állomására és megállóhelyére, nyolcat pedig a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal hat állomására/megállóhelyére. Ezen felül lehetőség lesz – a szerződésben foglalt opció lehívása esetén – további hatvankét automata telepítésére is a budapesti elővárosi vonalakon.

Ezekből az új automatákból bármilyen belföldi viszonylatra vásárolható lesz menetjegy, valamint bérlet és IC pót- és helyjegy is. Az új automaták egyesítik a jelenlegi jegykiadó automaták és az internetes jegynyomtató automaták feladatkörét, hiszen a jegyvásárláson túl az interneten vásárolt jegyek átvétele, kinyomtatása is lehetséges lesz. Az automatáknál készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni, továbbá lehetőség lesz az érintkezésmentes bankkártyák használatára is. Az első automaták várhatóan 2013 tavaszától állnak majd az utazók rendelkezésére. A fejlesztéssel a budapesti elővárosban egyszerűsödik az utasok jegyhez jutási lehetősége olyan állomásokon, ahol jelenleg nincs jegyvásárlási lehetőség, illetve csökken a sorban állásra fordított idő ott, ahol eddig is volt jegypénztár.

A MÁV-Start célja az elővárosi vonalakon a menetjegy-vásárlási pontok számának növelése, mindezt úgy megvalósítva, hogy a bővítéssel költséghatékonyabbá válik maga az értékesítés. A jegyértékesítés fejlesztése folyamatos, ennek keretében további automaták beszerzését is tervezi a vasúttársaság.

Kapcsolódó hírek