Új Boeing-ajánlat Brazíliának

iho/repülés   ·   2012.07.18. 10:00
FA-18-Appontage_cr

Az amerikai Boeing komoly technológia-transzferrel támogatta meg ajánlatát a brazil légierőnek szánt F/A-18-asok mellett – adta hírül egy brazil lapjelentés nyomán az Aviation Week.

(fotó: Aviation Week)

A Boeing jó ideje harcol a dél-amerikai óriásállam légierejének megrendeléséért, a fő konkurens a Dassault: Párizs a francia harcigép első exportsikerét remélte elérni a brazil tenderrel, és ennek érdekében igen komoly diplomáciai-államközi tárgyalásokat folytatott, nemcsak a honvédelmi miniszterek szintjén: a téma az elnökök közt is szóba került.

Az amerikaiak viszont most azt ajánlják, hogy a brazil cégek részegységeket gyárthatnának az F/A-18E/F mellett más jövőbeni Boeing-termékekhez is. Hogy a Boeing pontosan minek az előállítását, és milyen jellegű technológia-transzfert javasol, az a hírből nem derül ki, de természetesen ennek feltétele az, hogy a brazil légierő a Super Hornet mellett döntsön.

Februárban még hasonló technológiai megállapodás kíséretében kormányforrások a Rafale esélyességéről beszéltek, de lehet, hogy az is megváltoztatta a helyzetet, hogy néhány hete a Boeing sikeresen szerződött a brazil gyártóval egy ígéretes új katonai szállító és tankergép, az Embraer KC-390-es közös fejlesztésére. Ez a kéthajtóműves típus lenne talán az első komoly vetélytársa az 1954 óta repülő, sokszoros modernizáción átesett, világszerte népszerű légcsavaros-gázturbinás Lockheed-szállítógépnek, a C-130 Herculesnek.

Néhány nappal ezelőtt pedig az Embraer és a Boeing abban állapodott meg, hogy az amerikai cég szállítja a fegyverrendszert a brazilok könnyű támadó gépe, a Tucano számára, amely szintén komoly harcban áll egy jelentős megrendelésért az amerikai légierő részéről.

Kapcsolódó hírek