Új független vasúti hivatal jön létre Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.10.24. 16:15
kiskep

Az új vasúti hivatal a tervek szerint teljesen különálló és független intézmény lesz, 2016 januárjában jöhet létre. A független vasúti közlekedést szabályozó hivatal létrehozását az EU követelményeihez igazítják.

Felújított vasúti pálya Plzeňben<br>(fotó: a szerző)

Az intézmény fő feladatai közé tartozik majd a vasúti pályakapacitás elosztása az egyes szolgáltatók között. Nem titok, Csehországban intenzíven készülnek a nyílt vasúti piac kialakítására, s a hivatal szerepe igazán ebben mutatkozik majd meg. A cseh kormány szeptemberben fogadta el a vasúti közlekedés piacának fokozatos megnyitására irányuló időrendi sorrendet. Ez azt jelenti, hogy az egyes belföldi vasútvonalakon közlekedő járatokat magánvasutak is üzemeltethetik. Egészen pontosan tendereket írnak majd ki az egyes vasútvonalakra, vagy távolsági járatok üzemeltetésére. Az első ilyen a Plzeň–Most vasútvonal (130-as vonal), ahol a versenyt még idén ősszel kiírhatják. A győztes vasúttársaság a 2016/17-es menetrendtől üzemeltetheti vonatait a vasútvonalon.

A vasúti közlekedést valamilyen szinten szabályozó hivatalra azért is szükség van, mert már most látszik, mennyire nehéz rendet tartani az egyes vasúttársaságok között, s itt nemcsak a személyszállítási konkurenciára gondolunk. Több teherszállító vasúttársaság nehezményezi például azt, hogy túl sokat kell várakozniuk a pályakapacitás telítettsége miatt, s emiatt ők károsulnak, konkurenciaképességük a közúti áruszállítással szemben csökken.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek