Új virágládákkal a monori utasokért!

Zöldi Péter   ·   2017.10.14. 13:45
virag_nyugati_csarnok_peron_kislid

Face to face az új virágládával (a szerző fényképei)

Aki mostanában Monorra indul, vagy onnan érkezik, és megfordul a Nyugati pályaudvar tízes vágányának környékén, jelentős komfortnövelő fejlesztésekbe botolhat. Ráadásul fázisokban követheti végig a csarnok megújulását.

Nem, nem arról van szó, hogy ezentúl egy kiadósabb zuhé után ne lenne szükség esernyőre a fedett csarnokban. Sokkal jelentősebb, nem a puszta funkcionalitásra, hanem mentális állapotunkra apelláló fejlesztés folyik. Mondhatnánk, hogy mindez csak olcsó trükk, így akarják a tisztelt utazóközönséggel elfeledtetni a Metropol kinyírását, vagy a nyolcórás menetidőt Kolozsvárig. De ha jobban belegondolunk, nem! Hiszen a monori elővárosi utas nem valószínű, hogy nagyon érintett a Metropol-ügyben.

Virágláda érkezik a 10-es vágányra!

Talán a Start-kártya meggyilkolásáról van szó? Ezzel már közelebb járhatunk a valósághoz, hiszen a kártyával éppen az a fő méreg, hogy az aljas elővárosi utas ingázásra használja, horribile dictu, az ügyesebbje ingyen utazgat vele Budapesten belül. Ez pedig javában a tízes vágány ügye! Akár elfogadhatjuk tehát valóságként, hogy a peronberendezési rendszer gondos arculati terveken nyugvó átalakulása az elővárosi utas kárpótlása a kedvezménykártya elvesztéséért. Hiszen más esetben a túloldalon, a nyíregyi IC-k által egyeduralt vágányok környékét fazoníroznák.

De nézzük a részleteket!

Eltűntek a hetvenes évekből származó beton-virágvályúk, amelyek fordított V-alakú lábukkal mindenhol ott szögleteskedtek, amerre az utas ment volna. Csikk már több volt bennük, mint virág, ezért menniük kellett. Helyettük jött a kortárs, az egyszerű és tömbszerű, a lekerekített. A kavicsszórt, ahogy azt a webshopon lehet kapni, darabját huszonötezer forintért. Ha a kedves utas számol, rögtön láthatja, hányszázezer forint költődött el itt hirtelen az ő komfortérzete érdekében.

Virágláda, szemeteskosár innovatív használata és az arculatos menetrendi állvány

Ezzel azonban még nincsen vége: a sárgarézből készült, trombita-alakú lábakkal a földrecuppantott menetrendi táblák sárgarézsége felett is eljárt az idő, nem volt kapacitás az állandó szidolozásra. Ehelyett most lilába hajló sötétkék az új arculat, még ne nyúljanak, hozzá, ragad! És ne legyünk szűkkeblűek, az összkép mellett nézzük a részleteket is!

Szívet melengető a könnyűkezű mester ecsetvonásait felismerni, amelyekből nem csak a fémalkatrészekre, hanem a belefoglalt plexitáblára is jutott néhány. Vélhetően szándékosan: ez állítja helyre az arculati ívet a Bhv-kocsi belső felújítása során szürkére festett ablaktömítések, ablakperemek és az egészen más léptéket képviselő pályaudvari csarnok között.

A Mester keze nyoma!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek