Új Wizz-gép, új járatok Debrecenben, jövőre a legnagyobb társaság Lutonban

iho   ·   2018.12.18. 08:45
cim
Megérkezett a légitársaság újabb A320-asa Debrecenbe: méltó ünneplése volt ez annak, hogy három éve vált a Wizz bázisává a repülőtér. Egyben ez a harmadik utasszállító, amely idén a Wizz magyarországi flottáját bővítette.

Dortmund, Doncaster-Sheffield, Bázel-Mulhouse-Freiburg (EuroAirport) és Barcelona mostantól közvetlenül is elérhetővé válnak a debreceni repülőtérről – olvasható a társaság közleményében. A légitársaság három további járatot indít 2019 tavaszán a debreceni bázisáról, így már Palma de Mallorca, Lárnaka és Málta is kényelmesen elérhető lesz a Wizz Air járataival.

(fotók: Wizz Air)

A Debreceni repülőtér 2012-től része a Wizz Air hálózatának, 2015 óta pedig Wizz Air bázisként üzemel. Az elmúlt hat évben a Wizz Air több mint 1,3 millió utast szállított Debrecenből, ebből 2018-ban 350 ezer utas választotta a Wizz Air debreceni járatait, ami tizenhét százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A Wizz Air debreceni működése közel 300 munkahelyet teremt a kapcsolódó iparágakban.

Erősen bővít a társaság legfontosabb nyugat-európai bázisán is: a Wizz a jövő évi járatnyitásokkal előrejelzései szerint átveszi az elsőséget és negyvenkét százalékos forgalmi részesedéssel Luton legnagyobb légitársasága lesz, ehhez két A321-es (Ceo) repülőgépet állít be, és hat új járatot indít a Londontól északra fekvő reptérről, a célállomások: Bergen, Szaloniki, Turku, Porto, Catania és Oslo. A Wizz ugyancsak a napokban ünnepelte 2004 óta negyvenmilliomodik lutoni utasát.

A reptér a maga módján reagált a forgalom növekedésére: néhány napja mutatták be a három évi munkával és 160 millió fontos költséggel felújított terminált, amellyel a repülőtér kapacitása 2020-ra ötven százalékkal, évi 18 millió utasra bővülhet. Luton amúgy is London leggyorsabban fejlődő repülőtere, a forgalom növekedése a felújítás indulása, 2015 óta harmincöt százalékkal nőtt.

Az utasszám dinamikus emelkedése ellenére a Wizz huszonegy százalékkal csökkentette a profitkilátásait, mégpedig az üzemanyag-költségek növekedése miatt. A kerozinra a társaság mintegy nyolcvan millió dollárt fordít.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek