Újabb cargo-Jumbo járat Budapesten

iho   ·   2015.02.18. 11:15
cim

Tovább növekszik a rendszeres Boeing 747, vagyis Jumbo Jet forgalom Ferihegyen. Az azerbajdzsáni Silk Way West Airlines már állandó jelleggel az óriás teherszállító gépeivel szolgája ki a heti két budapesti járatát. A Silk Way West tavaly márciusi érkezése óta megduplázta havi forgalmát a magyar és az azeri főváros között, így jelentősen hozzájárul Magyarország és a Kaszpi-tengeri köztársaság, valamint a Távol-Kelet közötti gazdasági kapcsolatok élénkítéséhez, adja hírül a Budapest Airport.

Az eddig rendszerint idejáró kéthajtóműves 767-esek egyike...<br>(fotók: Budapest Airport)

A teherszállító légitársaság tavaly márciusban indított először járatot Budapest és Baku között, heti két alkalommal. A társaság kétirányú, vagyis import és export lehetőségeket biztosít Budapest és a Kaukázus, illetve Bakun keresztül a Távol-Kelet, Kína és 2014 októbere óta már Dél-Korea között is. A budapesti nyitójáraton a társaság frissen beszerzett, újonnan épített 767-es teherszállítója mutatkozott be.

A Silk Way West gyorsan megvetette a lábát a budapesti piacon: az év második felére már megduplázták a havi forgalmukat, így eseti jelleggel már tavaly év végén is megfordultak Budapesten a társaság nagyobb kapacitású Boeing 747-es gépei. A szállított teheráru-mennyiség gyors növelésével elérték, hogy a Jumbo Jetek mostanra véglegesen átvették a Baku–Budapest-járat kiszolgálását. A korábban üzemeltetett Boeing 767-300F gépek maximális teherkapacitása 53 tonna volt, míg a 747-eseké, több mint a duplája, 113 tonna irányonként.

... és a klasszikus 747-400-as Ferihegyen

A Silk Way West teljesítményét a magyar piacon a Budapest Airport is elismerte az elmúlt napokban megrendezett hagyományos éves díjátadó gáláján, ahol az azeri céget a „Legjobban teljesítő új cargo légitársaság” címmel jutalmazta a tavalyi eredményeik alapján. Kossuth József, a Budapest Airport cargo vezetője elmondta: „Minden előzetes várakozásunk beigazolódott a Silk Way West légitársasággal kapcsolatban, hiszen rövid idő alatt nagyon népszerűen lettek a közép-európai régióban. A heti két járat remek lehetőséget jelent a magyar kereskedők számára, hiszen korszerű és gyors összeköttetést nyújtj Magyarország és Azerbajdzsán, illetve a távol-keleti piacok között.”

– Nagyon elégedettek vagyunk a budapesti járatunkkal és folyamatosan összpontosítunk a további fejlesztésekre, valamint az import- és exportforgalom növelésére – mondta el Nidjat Babayev, a Silk Way West európai és ázsiai értékesítésért felelős alelnöke.

Jóval nagyobb a teherbírása, nagyobb méretű áru is elfér benne, rakodható a felnyitható orr-rész felől<br>(fotó: Silk Way)

A Silk Way Airlines része a huszonhárom különböző céget egyesítő azerbajdzsáni Silk Way csoportnak, amelynek portfóliójába a légi teheráru-szállítás mellett beletartozik a repülőtéri földi kiszolgálás és fedélzeti ellátás a legkorszerűbb eszközökkel, business jet szolgáltatás, valamint egy jelentős repülőtéri hotel Bakuban. A Silk Way West Airlines a csoport tagjaként saját tulajdonú légiflottát üzemeltet, amely többek között négy Boeing 747-400F és két vadonatúj 747-800F gépből áll, további három pedig 2016 végéig érkezik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek