Újabb uniós kölcsönből korszerűsítheti vasútját Moldova

iho/vasút   ·   2023.12.25. 13:00
ukrajna_moldavia_tehervonat

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 41,2 milliárd euró hitelt nyújt az ország vasúti infrastruktúrájának újjáépítéséhez.

A kelet-európai országnak előzőleg októberben sikerült 12 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján cirka négy és fél milliárd forint) kölcsönt szereznie hasonló célra. A forrásokból az ország észak–déli irányú vasúti folyosójának a román határnál, a romániai Jászvásártól (Iași) nem messze fekvő Unghenitől a főváros Kisinyovon át Căinariig vezető szakaszát fogja modernizálni a nemzeti vasúttársaság Calea Ferată din Moldova (CFM). A pálya korszerűsítését az EIB létfontosságúnak ítélte.

Az elmúlt időkben egyre több moldovai és ukrajnai vasútfejlesztést támogat az Európai Unió, azzal a céllal, hogy a két ország vasúthálózatát az európai vasútihálózatba integrálja. Mindkét országban továbbra is akadnak megoldásra váró problémák, mint például a nyomtávbeli eltérés és az alacsony szintű villamosítás. Például a fejleszteni tervezett vonal is széles nyomtávú, és nem világos, hogy a korszerűsítés során normál nyomtávúra építik-e majd át. Mindenesetre az uniós intézmények felgyorsították a két ország vasúti fejlesztéseit.

Az uniós hitelből az Unghenitől a főváros Kisinyovon át Căinariig vezető szakasz újulhat meg (térkép forrása: Wikipedia)

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyi támogatást nyújt a kritikusabb moldovai vasúti csomópontok fejlesztéséhez. Az EU Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze (CEF) nemrégiben szintén elindított egy programot a két ország jövőbeli infrastrukturális beruházásainak támogatása érdekében. Az Unió ezen felül 135 millió eurót (hozzávetőlegesen 50 milliárd forintot) helyezett át az eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországban (Belarusz) szánt forrásokból az úgynevezett szolidaritási sávokba – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek