Újdonságok a Stadlertől a 2012-es Innotranson

iho/vasút   ·   2012.09.19. 18:30
kiss_odegkk

Az innovatív és környezettudatos vasúti közlekedést prezentálja a szeptember 18-tól 21-ig tartó berlini Innotrans szakvásáron a Stadler Rail – olvasható a vállalat sajtóközleményében. A kötött pályás közlekedés legnagyobb kiállításán elsősorban a technikai újításokra és az egyedi igényeket kielégítő vasúti járművekre fókuszál a Stadler. Mindezek mellett a környezettudatosságot hangsúlyozza ki a svájci vállalat, céljuk, hogy a járművek gyártása, karbantartása és üzemeltetése minél környezetkímélőbb legyen.

A Stadler három motorvonattal, egy villamossal és egy hibridmozdonnyal áll a szakpublikum elé. A modern járművek a helyi és távolsági személyforgalom, valamint a teherforgalom igényeinek teljes spektrumát lefedik.

A KISS típusú szerelvény<br>(fotó: Stadler)

A három motorvonat közül a KISS típusút a Berlin/Brandenburg gyorsvasúti hálózatra gyártja a Stadler Pankow. Összesen 16 darab készül a német főváros számára. A 160 kilométer óránkénti sebességre képes, emeletes motorvonat egy az egyben megfelel a regionális közlekedés kívánalmainak.

A négyrészes szerelvény klimatizált utasterében 428 ülőhely található. A belső világítást korszerű LED technikával oldották meg, a biztonság érdekében kamerás megfigyelőrendszert is telepítettek. A szerelvény magasságát az 550 milliméteres peronokhoz optimalizálták. A tág utastér és a modern mellékhelyiségek, valamint a minden ajtóhoz beépített, úgynevezett kimozduló lépcsők a mozgáskorlátozottak utazását könnyítik. A tágas belső tér kerékpárszállításra is alkalmas. A KISS hajtási rendszere, amely a forgóvázak felett helyezkedik el, rendkívül energiatakarékos. A kétszintes villamos motorvonat megfelel az elvárt biztonsági előírásoknak, valamint a TSI PRM (hozzáférhetőség mozgáskorlátozottak számára) és a TSI Noise (zajterhelés) követelményeinek is. A KISS motorvonatot a 2012-es menetrendváltáskor adják át hivatalosan a Keletnémet Vasút (ODEG) számára, a jármű jelenleg tesztüzemben közlekedik.

Kapcsolódó hírek