Újranyitottak egy vasútvonalat Szlovéniában

iho/vasút   ·   2019.04.16. 18:40

A Lublajanatól dél-keletre található, 49 km hosszú Grosuplje-Kočevje mellékvonalon még 1970-ben szüntette meg a személyszállítást a Jugoszláv Államvasút, de teherforgalom egészen a kétezres évek végéig megmaradt a Grosuplje-Ribnica szakaszon. A felújítás előtt a pályasebesség már csak 20 km/óra volt a vonalon. A rekonstrukció még 2008-ban kezdődött, a beruházás teljes költsége közel 100 millió euró volt, melyet hazai forrásból biztosítottak. Az átépítés során a tengelyterhelést 16 tonnáról 22,5 tonnára növelték, korszerűsítették a biztosítóberendezéseket, számos útátjáróhoz telepítettek fény- és félsorompókat, átépítették a peronokat és több állomáson P+R parkolókat alakítottak ki.

A pirossal kihúzott vonalon indult újra a forgalom

A bő tíz évig tartó munkálatok után április 12.-én közlekedett végig az első tehervonat a vonalon. A személyszállítást 2020-ban, vagyis fél évszázaddal annak megszüntetése után tervezik újra felvenni a vonalon. Arra számítanak, hogy a vonal majd aktívan kiveszi a részét az elővárosi forgalomból, ugyanis például Ribnica lakosainak 30%-a, Kočevje lakosainak pedig 14%-a napi szinten ingázik Ljubljanába, írja a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek