Kijev, Ukrajna: a légitársaságok egyre óvatosabbak

iho/repülés   ·   2022.01.25. 09:00
t5

A nyugat-európaiak áthelyezik nappali rövid fordulókra az eddigi éjszakázó kijevi járataikat. Figyelmeztetés: a légiutak lehetősége az ország elhagyására rövid időn belül változhat.

A térségben tapasztalható feszültség rányomja a bélyegét a légiközlekedésre. Ez elsősorban a járatok átszervezésében érzékelhető, a Reuters jelentése például arról szól, hogy a Lufthansa vasárnap délutáni Frankfurt–Kijev járatát hétfőre tették át, így a gépnek és a személyzetnek nem kell az ukrán fővárosban maradniuk éjszakára. A német társaság Kijeven kívül Lvovba és Odesszába is repül. A szokásos szerdai Frankfurt–Kijev-járat nem szerepel az indulási reptér információs rendszerében.

Az Austrian Airlines egyik járata este 21.50-kor indul Bécsből, és éjfél után negyven perccel ér Kijevbe, majd a gép a menetrend szerint reggel hét óra előtt öt perccel indul vissza Bécs felé. Ehelyett a járatot az érkezés után mindössze negyvenöt perccel, éjjel fél kettő előtt visszafordították Bécsbe.

A KLM-nek is lett volna „éjszakázó” járata, amely éjjel fél egy után indul Amszterdamból és reggel hatkor indul vissza, de ezt már pénteken törölték.

A flydubai szóvivője hétfőn közölte, hogy a járatai a korábban leghirdetett menetrend szerint továbbra is közlekednek, de a légitáraság figyelemmel kíséri a helyzetet és annak alakulása szerint alakítja az indulásokat, a légicég egyébként minden nap jár Kijevbe és hetente háromszor Odesszába.

Budapest Airport táblázatában a következő órákra nem találunk induló kijevi járatot, dél körül a Ryanair szerepel egy odesszai repüléssel, a gép 16.15-re kell, hogy visszaérjen Ferihegyre. Hétfőn a Wizz járata érkezett délelőtt Kijevből.

Leszállt az elmúlt napokban Ukrajnában két polgári üzemeltetésű de nyilvánvalóan katonai felszerelést szállító tehergép. A National Airlines 747-400-asa a múlt pénteken és vasárnap is a kaliforniai Travis légibázisról indult, Frankfurtban tankolt majd landolt Kijev Boriszpol repülőterén, a gépek civil lajstromban vannak és polgári járatszámot használt, ezért hírek szerint érinthették a belorusz és az orosz légteret is.

Számos ország adott ki figyelmeztetéseket a Kelet-Ukrajna feletti repülésekkel kapcsolatban. ahol, mint emlékezetes 2014-ben lelőtték a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó 777-esét, az áldozatok száma 298 volt, Az amerikai szövetségi hatóság nem figyelmeztetést adott ki, hanem megújította a terület feletti átrepülés tilalmát az Egyesült Államok légitársaságainak.

Az ausztrál kormány, amely a washingtonihoz hasonlóan hazahívta a követségi állomány családtagjait, minden ausztrál állampolgárnak javasolja a mihamarabbi elutazást Ukrajnából, különös tekintettel arra, hogy „a légiutazás lehetőségeit rövid idő alatt változtathatják vagy felfüggeszthetik”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek