Utastájékoztatási rendszert alakítanak ki Salgótarjánban

MTI   ·   2020.06.17. 18:16

A projekt 348,49 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg 2021 első félévére, miután a nógrádi megyeszékhely önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható városi közlekedésfejlesztés elnevezésű felhívására. A fejlesztés célja, hogy folyamatos, valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányítási rendszer jöjjön létre, és a helyi tömegközlekedési járatokkal kapcsolatos információkat valós időben kapja meg az utazóközönség.

Nyitott rendszert alakítanak ki, amely a jövőben további intelligens közlekedési rendszerek (ITS)-megoldásokkal bővíthető, mint az e-ticketing, kamerarendszerek, utasszámláló rendszerek, online utazástervező vagy mobilalkalmazás. A rendszer használatával javulhat a menetadatok utólagos elemzése, illetve ennek alapján a menetrendek optimalizálása.

A járműfedélzeti utastájékoztatás elemei között található az automatikusan működő hangbemondás, valamint a járműfedélzeti kijelzők, amelyek ugyancsak a jármű valós pozíciója alapján jelenítik meg a szükséges információkat. A fejlesztés leglátványosabb elemei azok az állomási, megállóhelyi kijelzők, amelyek a járművek tényleges érkezési idejét mutatják a megállóhelyen várakozó utasoknak. E berendezések alkalmazásával a forgalmi zavarokról (járatkésések, kimaradások, terelések) azonnali, célzott tájékoztatás adható.

A projekt másik eleme több településrész közlekedési útvonalának kerékpárosbaráttá alakítása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek