Vasárnapi videó: vontatási transzformátorállomások

Arnold Balázs   ·   2014.03.23. 08:45
vezetek_kicsi

E heti filmünket a nyolcvanas években forgatták. Segítségével a vasúti alállomásokat ismerhetjük meg alaposabban. Azt,  honnan kerül oda az energia, mi történik vele és végül hogyan kerül a felsővezetékbe. Tehát ahogy a bevezetőben a narrátor is mondja: Tekintsük át az áram útját az erőművektől a mozdonyig!

A film túlnyomórészt ma is aktuális. A rendszer elemei természetesen modernebbek, az alapelv és a hálózat felépítése (topológiája) azonban változatlan maradt. Megjelentek a vákuumos oltókamrás megszakítók, a kapcsolásokat pedig már jórészt motoros szakaszolókkal végzik. A kapcsolási parancsot a központból, számítógép útján adja ki az elekrtikus, aki nem ritkán egy-egy egész vasútvonal energiaellátását irányítja. Jó példa erre a dél-balatoni köfivel együtt átadott Felsővezetéki Energia Távfelügyeleti rendszer (FET).

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek