Vasút- és reptérkorszerűsítések, HÉV-átvétel

iho   ·   2016.10.27. 15:59

A hatvanhetedik Kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter száz kabinetanyagot és a kormányülés döntéseit tárta a sajtó elé.

Kiderült, nem sokkal a kezdés után, hogy a HÉV önálló Zrt.-be szervezése után – határidő említése nélkül – az állam lesz majd a tulajdonos (november 1-jétől a főváros gyakorolja átmenetileg e jogokat), az üzemeltető pedig a MÁV lesz. Ezerkétszázmilliárd forint jut a vasútvonalak fejlesztésére, ebből kocsik vásárlására százmilliárd jut. Megkezdik az idén őszre tervezett, ám elhalasztott felújítást a 40a vonalon Kelenföld–Százhalombatta között, megújul a hatvani és a Balaton északi partján futó vasútvonal is. A tervek között szerepel a vasúti és a helyközi autóbuszos csomópontok összekötése, intermodális központok létrehozása is.

Örök téma a repülőtéri vasút, a kormány – Lázár János ígérete szerint – sürgősséggel veszi napirendre a témát. A 3-as metróról feltett kérdésekre azt válaszolta, hogy nem csináltak politikát a témából, az eddigi ígéreteit – például a felújításra szánt 137,5 milliárd forint megszavazását – betartotta a kormány. Jóváhagyta a kabinet továbbá a debreceni és a kecskeméti repülőtér fejlesztését is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek