Vihar utáni káosz az Egyesült Királyságban

Keresztury Ferenc   ·   2014.02.23. 11:10
gbstorm01

Szakértők szerint a teljes helyreállítás még hetekig fog tartani, de az árvízzel sújtott területeken akár májusig elhúzódhat a töltések teljes kiszáradása, így az ideiglenes lassújelek felszámolása. Legrosszabbul talán az ország délnyugati csücskében élők jártak, őket kerülő út híján teljesen elvágta az országos vasúthálózattól egy támfal leomlása. Az eset Dawlish állomás közelében történt, Devon megyében, 2014. február 6-án. A hetek óta tartó heves esőzések és a viharos erejű szél korbácsolta tenger ostromának nem tudott ellenállni a támfal. A vasútvonal itt több mérföld hosszan közvetlenül a tengerparton, egy mesterségesen kialakított, és a fel-fel csapó hullámoktól fallal védett töltésen halad. Az említett napon az átázott és meggyengült töltés beszakadt, és a támfal egy rövid szakaszon leomlott. Jelenleg mind a két vágány szó szerint lóg a levegőben, ami természetesen lehetetlenné teszi a vonatközlekedést. Mivel más útvonal nem létezik az ország délnyugati csücskébe, Devon megye egy része és teljes Cornwall vasúton jelenleg el van vágva az ország többi részétől. A vasútvonalon teljes vágányzár van érvényben Exeter St. Davids és Newton Abbot állomások között.

A sérült pályaszakasz; hetekig tart majd a helyreállítás<br>(a fényképek forrása: Stuart)

A London Paddingtonról Plymouthba és Penzancba közlekedő gyorsvonatok csak Exeter St. Davids állomásig közlekednek. Innen pótlóbuszok járnak Plymouthig. A fenti két városból az ország északi részébe közlekedő vonatok csak az északi végállomás és Bristol Temple Meads között járnak, innen limitált közlekedés van Exeter St. Davidsig, terelőúton, mivel Bridgewaternél az árvíz elöntötte a pályát. A regionális járatok közül a Paington–Exmouth járatok csak Exeter St. Davids és Exmouth között közlekednek. Az Exeter–Paington viszonylatban nincs vonatközlekedés, az ingavonatok csak Newton Abbot és Paington között járnak. A Közép-Angliából a cornwalli cementgyárának alapanyagot szállító tehervonatok szintén nem tudnak eljutni rendeltetési helyükre.

Az alépítményt elmosta a tenger

A Network Rail legkorábban április 18-ára ígéri a pálya helyreállítását és átadását a vasúti forgalomnak. A helyreállítási munkálatokban a hadsereg is segédkezet nyújt. Az eset után az érintettek talán komolyan fontolóra veszik a részben felhagyott, Exeter St. Davids–Okehampton–Plymouth vasútvonal felélesztését, amely most, ugyan nagyon korlátozott kapacitással (a pálya szinte végig egyvágányú), de kerülő útvonalként szolgálhatna.

Amikor még jártak a vonatok: egy Exeter felé tartó gyorsvonat halad a töltésen

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek