Visszavont törvényjavaslat: mégsem tiltja most be az egyszer használatos műanyagokat a kormány

iho   ·   2020.05.20. 18:50

Jövőre hazánk betiltotta volna az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát – a törvényjavaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) május 13-án este nyújtotta be.

De nem kell vele foglalkozni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanis a kormány nevében visszavonta azt. Az előterjesztés összhangban állt az Európai Unió előírásaival: az EU 2021-től tiltani fogja a könnyen helyettesíthető, egyszer használatos műanyagtermékek – fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. A szakminisztérium annyival még jobban szigorított volna, hogy az élelmiszerboltokban a péksütemények, zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor használt nejlonokra is vonatkozott volna a tiltás.

Állítólag csak „átmenetileg” vonták vissza: a hvg-nek Schmuck Erzsébet, a parlamenti szakbizottság LMP-s elnöke azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldalt, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek