Vízrebocsátás helyett kiemelés

MTI   ·   2012.05.14. 07:58

Meg kellett szakítani egy Kentben készült bronzkori hajó másolatának első útját, mert a vízi jármű nem maradt a vízfelszínen.

A Boat 1550 BC (hajó Krisztus előtt 1550-ből) nevű hajóba azonnal szivárogni kezdett a víz, mihelyst a doveri kikötőben vízre bocsátották – írta honlapján a BBC. A hajó egy Doverben 1992-ben talált eredeti bronzkori jármű felére kicsinyített másolata.

A canterburyi Christ Church Egyetem szóvivője elmondta: a kísérlet nem sikerült, ehelyett inkább névadó ünnepséget tartottak. A hajót emelődaru segítségével hálóban óvatosan bocsátották a vízre, de rögtön megtelt vízzel. A vízrebocsátás idején senki sem tartózkodott a hajóban.

(fotó: Canterbury Christ Church University)

Régészek egy csoportja három hónapon át építette a hajót. Az egyetem szóvivője elmondta: kifoltozzák, és újra megpróbálják vízre bocsátani. A Boat 1550 BC elkészítése az első fejezete a canterburyi Christ Chruch Egyetem hároméves programjának. A hajómásolat az egyik központi darabja lesz a június 30-án a nyugat-franciaországi Boulogne-sur-Merben nyíló kiállításnak. Decemberben Belgiumba szállítják és 2013 júliusában tér vissza Doverbe.

Az eredeti – 3500 éves hajóra – canterburyi régészek a doveri múzeum közelében találtak rá egy ásatáson. A programot az Európai Unió is támogatja, és hét brit, francia és belgiumi partnerintézmény vesz részt benne.

Kapcsolódó hírek