Volánbusz: tízből nyolc helyi járat alacsonypadlós az országban; az állomásokon viszont van még mit javítani esélyegyenlőség szempontjából

iho/közút   ·   2022.02.23. 09:00
00_komlo_autobusz

A helyi járatokban közlekedő autóbuszok nyolcvan százaléka, a helyközi járatok negyvenhárom százaléka alacsony padlós vagy alacsony belépésű, így kerekesszékkel vagy babakocsival is igénybe vehetők.

Annak érdekében, hogy segítsék a fogyatékossággal élő emberek utazásának megtervezését, a társaság felkérte az Access4you-t a Volánbusz autóbusz állomásainak minősítésére. Az Acces4you 127 állomásnál elemezte egyebek mellett azok külső környezetét, megközelíthetőségét, a bejutási, belső közlekedési lehetőségeket és az utastájékoztatás elérhetőségét. A társadalmi célú startup a kerekesszékesek, vakok és gyengénlátók, idősek vagy mozgásukban korlátozottak, babakocsival közlekedők, siketek, nagyothallók és kognitív zavarral élők számára fontos szempontokat vizsgált a tanúsítási eljárásában. A vizsgált csoportok közül legalább az egyik igényeinek minden állomás megfelelt, így mindegyik szerzett tanúsítványt.

A pécsi autóbusz-állomás és a budapesti Népliget pályaudvar ezüst, a kalocsai állomás bronz minősítést kapott. Ez azt jelenti, hogy az adott állomások a kerekesszékes utasoknak biztosan akadálymentesen használhatóak az Access4you minimum követelményei szerint, ezen kívül pedig a vakoknak vagy a gyengénlátóknak és a siketeknek vagy a nagyothallóknak, valamint a speciális igényű utasok további egy, illetve két csoportjának is megfelelnek.

Egyúttal jelezték, mivel egyik autóbuszállomás sem tudta teljesíteni az Access4you által vizsgált összes speciális igényű csoport igényeit, ezért egyik sem kapott arany minősítést.

Az Access4you egy társadalmi célú startup, amely a speciális igényű emberek számára nyújt hiteles és részletes információt a különböző épületekhez, közösségi terekhez és általában az épített környezethez való akadálymentes hozzáférésről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek