Zéró tolerancia a Deutsche Bahnnál

Zöldi Péter   ·   2017.02.26. 11:15
ice-bordrestaurant_kislid

Claus Weselsky, a GdL mozdonyvezetői szakszervezet elnöke szerint nem. De korántsem az utasok egészséges életmódra nevelése, vagy balesetektől való óvása az elsőrangú cél, sokkal inkább a cég saját dolgozóinak védelme. Az ittas utas könnyebben követ el erőszakos cselekményt, vagy viselkedik agresszívebben.

– Az alkoholtartalmú italok árusításának lehetőségét vizsgálnunk kell, a dolgozóinkkal való törődés kötelességéből fakadóan – mondta Weselsky a Heilbronner Stimme című újságnak. A vasutat fel kell szólítani, hogy erre a területre is biztonsági beavatkozásokat dolgozzon ki.

Az alkoholárusítási tilalom felvetésének alapjául az a körkérdés szolgál, amelyet a GdL tagjainak tettek fel, és amelyre a megkérdezettek tizenöt százaléka válaszolt is. A válaszadók nyolcvankét százaléka szerint hivatásának gyakorlása közben érte már agresszió és negyedüket fizikailag is bántalmazták. Weselsky szerint az eredmények elborzasztóak: „Akár csak egy panasz, egy eset is pontosan eggyel több az elviselhetőnél.″

Nem éppen részegeskedésre biztató környezet az ICE BordRestaurant-étkezőkocsija, de a szükség nagy úr is lehet (fotó: dpa)

Az elnök egy, az étkezőkocsikat érintő általános alkoholárusítási tilalom mellett száll síkra, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a személyzetnek minden egyes esetben külön kell eldöntenie, hogy kit szolgál ki és kit nem. Ebből fakadóan azután gyakran eszkalálódik a helyzet. Jelenleg mind az utasok által a vonatra hozott, mind az ott vásárolt alkohol legálisan fogyasztható az IC- és ICE-járatokon.

A regionális vonatokon más a helyzet, ott a szolgáltató dönt: egyesek nem foglalkoznak vele, mások általános tilalmat hirdetnek. Az összevisszaság érvényes a közlekedési szövetségekre is: a VAG Nürnbergben, vagy a HVV Hamburgban városi közlekedésben tiltja az alkoholfogyasztást, ugyanakkor Hamburg kivételt is jelent, mert ott a DB Regio vonatain és a kompokon is szabad részegeskedni.

Mit is mondhatnánk mi erre? A legfrappánsabb mondat, amivel valaha vasúti alkalmazott lepattintotta az agresszív utast, valószínűleg Moldova György Akit a mozdony füstre megcsapott című könyvében olvasható. Ott a Kelebiára induló személyvonat mozdonyvezetőjének szól be egy suhanc a Keletiben:

– Na, mikor indul ez a szemétláda?

– Jó napot kívánok, majd ha megtelik szeméttel, tessék beszállni!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek