Škoda-siker Pozsonyban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.07.04. 16:30
00

Jó hír a pozsonyiaknak, végre lesz mit forgalomba állítania a közlekedési vállalatnak. Néhány napja arról tájékoztattunk, hogy kisebb-nagyobb gondok vannak a szlovák főváros tömegközlekedésében – járatok maradnak ki a reggeli csúcsban, buszok járnak trolik helyett nem egy vonalon. Végre jön a felmentősereg.

SOR karosszériás Skoda 30Tr<br/>(fotók: Skoda Transportation)

A napokban lezárult trolitender eredményének köszönhetően nyolcvan új Škoda típusú trolibuszt vesz a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB). A bezserzés értéke 41,6 millió euró, aminek nagy részét az EU finanszírozza majd. A szerződésbe további negyven trolibusz vásárlására szóló opciót is foglaltak. A tenderbe a Škodán kívül még a lengyel Solaris Bus & Coach jelentkezett, de az ár miatt a Škoda mellett döntöttek. A licitálás elektronikus aukcióban történt, ami ugyancsak némi költségmegtakarítást jelentett.

A csuklós SOR buszok és trolik különlegessége az öt utastéri ajtó

A szerződés értelmében a győztesnek nem egész két éven belül kell az 50 csuklós Škoda 31Tr és a 30 szóló Škoda 30Tr trolikat leszállítania. Az új járművek alacsony padlósak, légkondícionáltak lesznek, s külső és belső ipari kamerákkal is el lesznek látva. Külön érdekesség, hogy a trolibusztender csak második nekifutásra lett sikeres.

Első alkalommal a közbeszerzést semmissé nyílvánították azért, mert a feltételek diszkriminálták a konkurenciát. Volt ugyanis egy olyan kikötés, hogy a troliknak ötajtósnak kell lenniük, amit egyedül a Škoda teljesített. A DPB a tender feltételeit ezután módosította, de a nyertes így is a Škoda lett.

Érdekesség, hogy a SOR cég alacsony padlós városi kocsija nem ismeretlen Pozsonyban, hiszen a csuklós dízel változatából 101 közlekedik a városban.

Kapcsolódó hírek