Szent Istvánra készen lesznek

Kemsei Zoltán   ·   2013.08.01. 19:00
00

Szinte a teljes közép-budai villamoshálózaton felújításokat végeznek. Egyszerre cserélik a Petőfi híd, a Fehérvári út, a Krisztina körút és a Böszörményi út vágányait, a 4-es, 6-os, 18-as, 41-es, 47-es, 59-es és 61-es villamosok helyett részben vagy a teljes vonalon autóbuszok közlekednek.

A felújítási munkák jókora átcsoportosításokkal jártak. A 61-es villamoson – harminchárom év után – újra Ganz csuklósok járnak, ezúttal Kelenföld kocsiszínből. Szintén a Bartók Béla útról áll ki a kettéosztott 41-es (a végállomása is a remiz előtti visszafogón van), és a 47-es északi vonalrésze. Budafokra a déli 41-es és 47-es marad, amelyek a Hauszmann Alajos utcától a külső végállomásig szállítják az utasokat. Innen közlekedik a 18-as is a Savoya parkig. A 61-es Széll Klámán tér–Hűvösvölgy közötti szakaszát meg akár bízvást nevezhetnénk 56-os villamosnak is.

Petőfi híd: a nagykörúti villamospótlások alkalmával a Van Hool megszokott látvány<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A pótlóbuszok sem mindennapi utat járnak be. Teljesen új szerzemény a 6-47V járat, amely a Corvin negyedtől a Hauszmann Alajos utcáig jár – a közlekedéstörténetet kedvelők figyelmét felhívjuk, hogy a Nagykörútról a Fehérvári útra közvetlenül utoljára 1972-ig a 4-es villamos közlekedett. Emellett a 4V és jár a Corvin negyedtől Újbuda központig. Itt és a Széll Kálmán tértől a Hauszmann Alajos utcáig járó 18V-n csuklós autóbuszok járnak: a Körúton Ikarus 280-asok és Van Hool vegyesen, a 18V-n a jó öreg hazai gyártmányok pöfögnek. Szóló buszokkal adják ki a Széll Kálmán tértől a Királyhágó utcáig járó 61V-t és az 59-est teljes hosszában pótló autóbuszviszonylatot is.

Mi várható a felújítások végeztével? Az összes, jelenleg folyó munkát augusztus 19-ig be kívánja fejezni a BKK, az augusztus 20-i ünnepen tehát – az ilyenkor megszokott korlátozásokon kívül – minden járat a meghirdetett menetrend szerint közlekedik majd. Augusztus 21-től a Nagykörúton, valamint a 47-es, 49-es és a 61-es villamosok vonalán új menetrend lép érvénybe, kényelmesebb csatlakozások lesznek a Széll Kálmán téren, a jelzőlámpák hangolásával gyorsul a 47-es, 49-es és a 61-es villamos közlekedése is.

Támasztják a vezetéket a Petőfi hídon a felsős járművek

Kapcsolódó hírek