Szombaton újra múzeumok éjszakája a vasútnál is

iho/vasút   ·   2019.06.21. 12:00
400px_muzej_fusti

A MÁV-csoport idén is számos programmal készül a Múzeumok Éjszakájára: országszerte tizenhárom városban (Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Jászkiséren, Mátészalkán, Nagykanizsán, Pécsen, Püspökladányban, Szegeden, Szentesen, Szolnokon, Szombathelyen és Vámosgyörkön), több mint húsz helyszínen várják a vasútkedvelő látogatókat interaktív programokkal. Június 22-én délután, este és éjszaka, a Múzeumok Éjszakáján feltárulnak a látogatók előtt a vasút titokzatos világa, és olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek az év többi napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A GYSEV pedig Sopronban, Nagycenken, Győrben és Szombathelyen enged bepillantást a vasút kulisszatitkaiba.

A MÁV-Start és a GYSEV járataival ráadásul ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel lehet eljutni az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire. A Start Klub-kártyával rendelkezők kártyájuk felmutatásával a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt. A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, másodosztályon vehető igénybe, feláras vonat esetén az érvényes felárat meg kell fizetni. Az ötven százalékos kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvényt megelőző napon, június 21-én, pénteken kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb az esemény zárását követő napon, június 24-én, hétfőn éjfélig be kell fejezni. A fővárosba látogatók esetében az utazási kedvezmény visszautazáskor a látogatást igazoló karszalag, valamint az ötven százalékos alkalmi menettérti jegy felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében a kedvezményes alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén a programban részt vevő múzeumok valamelyikében le kell bélyegeztetni.

Az idei Múzeumok Éjszakáján, június 22-én az ország számos helyszínén várják az érdeklődőket és a vasútbarátokat, többek között a Magyar Vasúttörténeti Parkban is (fotó: MÁV)

Következzék egy rövid ízelítő a Múzeumok Éjszakája kínálatából.

A MÁV-Start Zrt. Miskolcon, a Kinizsi út 21. alatt található fűtőháznál „Séta a 145 éves miskolci fűtőházban” elnevezéssel hirdetett programot. A rendezvény délután két órakor kezdődik és este tízig tart.

A látogatókat a látnivalók széles tárházával várják:

  • Vasúti járműbemutató keretén belül dízel- és villamos mozdonyokat, személykocsikat tekinthetnek meg az érdeklődők.
  • Mit lát a mozdonyvezető? – vetítéssel egybekötött virtuális utazáson lehet részt venni.
  • Fény derül a vasúti dízelmotorok rejtélyére: megtudhatjuk, milyen is egy motor belülről.
  • Bemutatót tartanak vasúti jármű szimulált baleseti emelésével.
  • Egy próbakört lehet megtenni a fordítókorongra állva.
  • A fűtőházi múzeumvonatot, vasúti relikviákat, vasutas egyenruhákat is kiállítanak.
  • Fűtőházi amatőr festők képeiből is szerveznek kiállítást.
  • Megtudhatjuk azt is, mit vizsgál, miért és mire koppint a kocsivizsgáló.
  • Barangolás a légóban: meg lehet tekinteni a légvédelmi óvóhelyet is.
  • Még a levegőben is lesz mozdony, az emelőn lévő járművet alulról is meg lehet vizslatni.
  • Vasúti terepasztal várja a kicsiket és a nagyokat is.
  • Speciális vasúti járműveket (hómaró, MTZ traktor, süsüt, hajtány) is bemutatnak.
  • A szervezők meglepetéssel készülnek a gyerekeknek és gyerekké válni képes felnőtteknek.

A helyszíneken a szakértő kollégák folyamatosan kalauzolják és érdekes információkkal látják el az érdeklődőket.

Szegeden több helyszínen is várja a látogatókat a MÁV csoport. A Tisza Lajos körút 28-30. számnál található MÁV-székház este 6 és éjfél között tart nyitva, ahol az 1894-ben épült, Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palotával lehet megismerkedni a pin­cétől az emeletekig. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeibe, de megtekinthetik az udvaron kivilágított gőzmozdonyt, az utazásokkal kapcsolatos vasúti menetrendeket, és vonatos utazásokkal kapcsolatos filmeket is, melyeket szünet nélkül fognak vetíteni. Megismerhetik a vasút ezernyi arcát a Vasúttörténeti Alapít­vány gyűjteményén keresztül, interaktív prog­ramelemekkel, különleges megvilágításban, vasúti jelzőfényekkel, vasutasegyenruhákba beöltözve, menetjegyek interaktív kezelésével együtt. A MÁV munkatársai ismertetik a különböző utazási kedvezmények, és még utazással kapcsolatos meglepetések is lesznek. A belépés díjmentes.

Az Indóház tér 2.-nél található Szegedi Forgalomirányítási Központ este nyolc és tíz óra között fogadja az érdeklődőket. Harmincpercenként indulnak a maximum húsz fős, díjmentes turnusok, a látogatók azonban bármikor bekapcsolódhatnak a programba.  Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vasúti közlekedésben alkalmazott vo­natkövető és fogalomirányító rendszerekbe, valamint a különböző irányítási módokba, úgy mint a központi forgalomellenőrzés, a központi forgalomirányítás és a valós idejű vonatkövetés.

A kapostüskevári vasúti emlékmúzeum is várja a látogatókat

A Kundombi utca 2. számnál található szegedi rendező-pályaudvar délután három óra és este tíz között látogatható, szintén díjmentesen. Az érdeklődők testközelből vehetnek szemügyre egy, a MÁV által újonnan gyártott IC+-személykocsit, valamint egy 470-es sorozatú Taurus mozdonyt és egy Szergej (628-as sorozat, ex-M62) dízelmozdonyt. Megtekinthetik a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány kiállítását, a fűtőházat belülről, alulról és fe­lülről, továbbá a VTA Vasútmodellező Baráti Kör nagyméretű, H0 méret­arányú modul terepasztalát, sok újdonsággal és érdekes jármű­vel, és Schenk katonák gyűjteményének kiállítását. Ráadásul utazni lehet majd egy 478-as Dácsia (ex-M47-es) mozdony vezetőállásán vagy kerti kisvasúttal, de ki lehet próbálni a hajtányozást vagy keringőzni egyet a fordítókorongon.

Szentesen, a Korsós sor 51.-nél a MÁV-Start Zrt. idén kilencvenegy éves szentesi motorgarázsa és a Vasúttörténeti Ala­pítvány Szentesi Gépészeti Gyűjteménye fogadja díjmentesen az érdeklődőket este hat óra és éjfél között, csoportos kör­bevezetéssel és szakszerű tájékoztatással. Vasúti témájú filmeket fognak vetíteni tizenhat milliméteres ve­títőgéppel, vasúti oktatóanyagokat diafilmen, valamint a közelmúlt történéseit digitálisan ve­títve. A vetítések közti szünetekben a témához kap­csolódó irodalmi előadások, regényrészletek, versek hangzanak majd el.

Kapostüskeváron idén is megnyitja kapuit a vasúti emlékmúzeum, mely nagyszerű családi programot kínál. A mozdonyok sosem alszanak címmel előadást lehet meghallgatni, majd világító modellvasúti szerelvényekkel mutatják be a vasúti közlekedést. A kiállított tárgyak repertoárjában világító vasúti lámpák és harci járműmakettek szerepelnek, sőt, távirányítós tank- és teherautó-bemutató is lesz. Az érdeklődők fényképezkedhetnek vasutas sapkában, kabátban és kézi jelzőeszközökkel. Modellvonatot is lehet majd irányítani. A jelképes, fejenként kétszáz forintos belépőkből származó bevételt a kapostüskevári vasútállomás környezetének szépítésére fogják fordítani.

A többi helyszín részletes programjai ide kattintva olvashatóak.

Más, a vasúthoz kapcsolódó, helyszínek is várják a látogatókat, például a budapesti MNM Málenkij Robot Emlékhely idén először nyitja ki vasajtóit a látogatók előtt a Múzeumok Éjszakáján.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút különleges programokat és különvonatot hirdetett

Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik az országos Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. A június 22-ei, szombati programra sok újdonsággal készül a LÁEV. Megnyílik például a látogatók előtt Miskolcon, az Erdész utca 24. szám alatt található Diósgyőr-Majláth forgalmi telep: az érdeklődők délután négy és este kilenc óra között díjmentesen betekinthetnek a fűtőházba, megnézhetnek egy kisvasúti kocsit alulról, de lesz vasútijármű-kiállítás, bemutatót tartanak erdészeti munkagéppel, és lesz számos ügyességi feladat is. A majláthi programokon túl idén is jár Múzeumok Éjszakája különvonat a Fazola-kohóig, mely a Dorottya utcától este hét órakor indul. A kohónál további programokkal várja az érdeklődőket az erdőgazdaság, a Lillafüredi Ökoturisztikai Központ és az újmassai Kohászati Gyűjtemény. A vonatok 22 óra 45-ig folyamatosan közlekednek Lillafüred és a Fazola-kohó között, a vonatokhoz és a programokhoz a részvételi díj ezer forint per fő. További információk: +36-30-874-7983 (munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között), +36-46-530-593, kivasut@eszakerdo.hu, https://www.facebook.com/laevpaevpr/ vagy www.laev.hu.

A BKV a Deák téri aluljárónál található Földalatti Vasúti Múzeumban várja minden közlekedésbarátot június 22-én este hat órától éjfélig.  Az első száz karszalagvásárló ráadásul a jegy mellé ajándékba kapja az „50 éves a BKV” című kiadványt, amelyben megtalálható a társaság történetének ötven ikonikus járműve. A karszalagokat már elővételben, május 26-ától is meg lehet vásárolni a múzeum jegypénztárában, felnőtteknek 1900, hat-tizennyolc év közötti gyermekeknek nyolcszáz forintba kerül. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megvásárolni a jegyet, mellyel a múzeumot támogatja. A karszalag a Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínére, illetve a résztvevő intézmények között közlekedő múzeumi buszjáratokra is érvényes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek