A bérmozdonypiacra is betörnek a lengyelek

iho/vasút   ·   2023.11.20. 15:00
akiem_newag_dragon2

Az Akiem harminc Dragon 2-es villamosmozdonyt szerez be a Newagtól, ezzel a legnagyobb megrendelését könyvelheti el a lengyel gyártó.

A napokban aláírt megállapodás opcionálisan további ötven mozdony vásárlását is lehetővé teszi. A járművek nyolcévnyi karbantartását is magába foglaló kontraktus a teljes keret lehívása esetén közel 500 millió euróra (jelenlegi árfolyam alapján közel 190 milliárd forintra) rúg, vagyis egy Dragon 2-es átlagosan 6,2 millió euróba (cirka 2,3 milliárd forintba) kerül.

A megrendelés a lengyel gyártó hattengelyes villanygépeinek két verzióját foglalja magába. Egyrészt tíz E6MST gyári sorozatú, többáramnemű mozdonyt, melyek Lengyelországon felül Csehországban és Szlovákiában is fognak dolgozni, másrészt húsz alapvetően másfél kilovoltos egyenáramról üzemelő, de egy ötszáz kilowatt teljesítményű, a Stage V-ös szintű emissziós előírásoknak megfelelő, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is hajtható, kiegészítő dízelmotorral ellátott gépet, melyek ennek köszönhetően a hazai vasútvonalakon felül a cseh és szlovák határállomásokra is átjárhatnak majd.

Az Akiem szerint a vontatójárműveknek köszönhetően a közép-európai ügyfelek úgy vasúti árufuvarozási szolgáltatásokkal állhatnak elő, a nehezebb vonatokat nagyobb sebességgel közlekedtethetik, miközben a legmagasabb szintű megbízhatóságot és biztonságot nyújtják. A HVO-kompatibilis dízelerőforrások meggyorsíthatják az átállást a dízelvontatásról a zöldebb elektromos felé a részben villamosított útvonalakon – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az Akiem-Dragon 2-esek látványterve. Kép forrása: Newag / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek