A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások augusztus 31-étől

iho/vasút   ·   2020.08.30. 09:00
vaganyzar_2020_01

Nagyon sok munka véget ért, de kezdődnek újabbak: a nyári menetrend végeztével például a 29-esen újra dolgoznak éjszakánként és „elővették” a 40-est is.

Nem mennek át a Railjetek a Dunán

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon szeptember 4-én 18 óráig a Keleti pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek a Railjet expresszvonatok a Ferencváros és Kelenföld közötti pályafelújítás miatt. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Railjet expressz és az EN462/463-as számú Kálmán Imre vonatok szeptember 4-éig a menetrendben lévő időadatokhoz képest 20–30 perccel korábban vagy később indulnak.

41-es: a Rinya-patak áradása jobban megrongálta a vasúti hidat, mint gondolták – a menetrendváltásig ráérnek megcsinálni

A Dombóvár–Gyékényes vonalon december 12-éig Beleg és Somogyszob között módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, továbbá Beleg és Somogyszob állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok.

(térképek: MÁV-Start)

A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, amelynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

Szeptember végéig a 89-esen nem közlekedik személyvonat

A Miskolc–Tiszaújváros vonalon szeptember 23-áig Nyékládháza és Tiszaújváros, illetve Miskolc és Tiszaújváros között pótlóbuszokkal kell utazni pályakarbantartás miatt.

108-as: a menetrendváltásig elhúzódik a pályafelújítás

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 12-éig és október 18-ától december 12-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályafelújítás miatt.

Tramtrain: a téli menetrendváltás az érvényes határnap

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, december 12-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni – már rég nem számoljuk, hányszor tolták arrébb a határnapot.

110-es felújítása: az első héten túl vannak

A Debrecen–Mátészalka vonalon augusztus 31-éig Nyírbátor és Mátészalka között végzett pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Nyírbátor és Mátészalka között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Szeptember 1-jétől 13-áig ugyancsak módosított menetrend érvényes a Debrecen és Mátészalka közötti vonalon. Debrecen–Nyíradony–Nyírbátor, illetve Mátészalka között pótlóbuszok közlekednek.

17-es: felújítja a vonal felét a GYSEV

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán augusztus 25-étől szeptember 15-éig néhány vonat menetrendje módosul. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályakarbantartási munkák miatt. Augusztus 31-étől szeptember 1-jéig Zalaszentiván és Zalaegerszeg között pótlóbuszok közlekednek. A Szombathelyről és az oda utazóknak a buszokról Zalaszentiván állomáson másik pótlóbuszra kell átszállni. A Szombathely és Zalaegerszeg közötti közvetlen eljutást biztosító vonatokról nem kell buszokra átszállni, a teljes útvonalon közlekednek a vonatok.

Egy erős hétig végig pótlózni kell az 5-ösön

A Székesfehérvár–Komárom vonalon szeptember 5-étől 13-áig a vonal teljes hosszán pótlóbusszal kell utazni karbantartás miatt a Székesfehérvárról 10:07-kor Esztergomba és az Esztergomból érkező és Komáromból 16:10-kor tovább induló vonat helyett.

29-es: folytatják az éjszakai munkákat

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon augusztus 31-étől szeptember 25-éig meghatározott éjszakánként Szabadbattyán és Balatonfüred, illetve Aszófő között egyes esti és hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek felújítási munkák miatt. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Aszófő között pótlóbuszok szállítják az utasokat a hirdetmény megjegyzés rovatában feltüntetett napokon.

Pótlózni kell a 40-esen két héten át, de mindig más szakaszon

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon egyes éjszakai, hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek augusztus 31-étől szeptember 12-én hajnalig, továbbá éjszakánként eltérő állomások között pótlóbuszok járnak pályakarbantartás miatt:

Dömösi átkelés: október 15-ére raknak rendet

A Budapest–Szob vonalon Nagymaros és Szob között egy vágányon közlekednek a vonatok, módosított menetrend szerint és hosszabb menetidővel. Az egy vágányon zajló közlekedés miatt néhány S70-es és G70-es vonat a csak a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik, helyettük Nagymaros és Szob állomások között továbbra is pótlóbuszokkal lehet utazni várhatóan október 15-éig.

A Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik a Nyugati pályaudvarról 6:15-kor, 14:25-kor, 16: 25-kor, 17:25-kor, 18:25-kor, 20:25-kor induló vonat. Onnan Szobig pótlóbuszokkal kell utazni. Szobról Nagymarosig pótlóbuszok szállítják az utasokat a 7:20-kor induló vonat helyett.Dömösi átkelés: október 15-ére raknak rendet

Nyugati, az elágazás kész Városligetnél, de a csarnokon még dolgoznak

A Nyugati pályaudvar Városligetig tartó bevezető vágányszakaszának felújítása augusztus 31-én hajnali négykor véget ér. A Nyugati tetőszerkezetének felújítása miatt azonban a csarnoki vágányok rövidebbek, ezért december 4-éig a ceglédi elővárosi és a nyíregyházi sebesvonati közlekedésben változások lesznek.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő sebesvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. A sebesvonatokhoz a Nyugatiból Zuglóig az InterCity és elővárosi vonatokkal utazhatnak. Zuglóból ugyancsak igénybe vehetők a Nyugatiig az IC és elővárosi vonatok. Vasárnaponként a Záhonyból 13:03-kor és 15:03 induló sebesvonat, a Nyíregyházáról 17:01 órakor induló Televonat, továbbá a Zajtáról 14:34-kor induló Hétmérföldes sebesvonat a Nyugati pályaudvarig közlekedik.

Munkanapokon a Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat hétfőtől csütörtökig.

A vágányzár miatt a Budapest-Nyugati–Zugló szakaszon kimaradó feláras vonatok helyett a közel azonos időben induló pót-és helyjegyköteles vonatokat is igénybe vehetik az utasok, felár megfizetése nélkül. A BKK M3-as metró felújítása miatt a közlekedés zavartalan biztosítása érdekében az érvényes BKK bérlettel rendelkező utasok részére bevezetett felármentesség továbbra is érvényben marad. Az adott vonatra érvényes felárral nem rendelkező utas, a vonaton legfeljebb a menetjegyén feltüntetett kocsiosztályon, a szabadon maradt helyet foglalhatja el.

Vonatpótlás a 101-esen

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 31-étől október 29-éig a vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Corona nemzetközi InterCity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével kerülő útirányon át, módosított menetrend szerint közlekedik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek