A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások október 28-ától

iho/vasút   ·   2019.10.27. 09:00
vaganyzar0
80-as: november közepére megvannak ezzel a fázissal

A Budapest–Hatvan vasútvonal felújításának újabb fázisához igazodva, november 15-éig módosult a menetrend. A legfontosabb változás, hogy a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben járnak a vonatok: a Keleti pályaudvar és Pécel között óránként három pár vonat jár 6-tól 8 óráig, Pécel és Aszód között pedig három pár busz közlekedik. Munkanapokon 5:47-kor, 6:47-kor és 7:47-kor új buszjáratok is indulnak Gödöllőről Pécelre. Változtak a vonatok és a csatlakozó buszok indulási és érkezési idői. Ez nemcsak a személyvonatok pótlójáratait, hanem az egri és sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszainak menetrendjeit is érinti a Pécel–Hatvan viszonylatban.

  • A Keleti pályaudvar és Pécel között elővárosi személyvonatokkal lehet utazni. Pécel és Hatvan viszonylatban gyors pótlóbuszok közlekednek, melyek Gödöllőn, a Szabadság tér H8 és Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. A vasúti bérletek érvényesek a H8 HÉV vonalán Gödöllő és Budapest Örs vezér tere viszonylatban.
  • A pótlóbuszok közlekedése visszaállt az iskolai tanulmányi időszakra bevezetett menetrendhez. A G80-as buszok nem állnak meg Pécel és Bag között, mert az autópályán közlekednek a gyorsabb eljutás érdekében.
  • A Keleti pályaudvar és Hatvan állomás között a miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok helyett továbbra is közvetlen intercity pótlóbuszok közlekednek. A buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az intercityk és pótlóbuszaik „InterCity pótjeggyel” vehetők igénybe – kivéve a 182-es és 181-es számú Rákóczi, illetve a 186-os és 187-es számú Hernád InterCity vonatok.
  • A hatvani és gödöllői személyvonatok csak a Keleti pályaudvar és Pécel (óránként két pár, reggeli csúcsidőben három pár), illetve Aszód és Hatvan között (óránként egy pár) közlekednek. Az elővárosi vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat: Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Gödöllő és Pécel autóbusz állomás, illetve az esti és reggeli időszakban Rákos és Aszód, valamint Rákos és Hatvan között. A helyi pótlóbuszok a vasút nyomvonalát követve, valamennyi köztes állomást és megállóhelyet érintik. A személyvonatokat pótló buszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek: Isaszegen a vasútállomást nem érintik, ehelyett a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg; Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást szintén nem érintik, ehelyett a Szabadság téri H8 és az Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. Szabadság tér megállónál biztosított a csatlakozás a MÁV-HÉV járataira, az autóbusz állomáson lehet vasúti jegyet és bérletet vásárolni.

  • Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt, a gyors pótlóbuszok nem érintik, Aszód és Hatvan között személyvonatok közlekednek, a főváros felől pedig a személyvonatokat autóbuszok helyettesítik. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.
  • Csúcsidőben nem változik a vonatok összeállítása, de csúcsidőn kívül egyes vonatok két Flirt motorvonategység helyett egy egységgel közlekednek, igazodva az utasforgalom mértékéhez.
  • A sátoraljaújhelyi sebesvonatok és az egri gyorsvonatok a Hatvan–Sátoraljaújhely, Hatvan–Eger, Hatvan–Füzesabony, valamint Hatvan–Miskolc viszonylatokban változatlan menetrend szerint közlekednek. A GY jelzésű, egri és sátoraljaújhelyi vonatok pótlóbuszai Isaszeg állomáson is megállnak.
  • A kör intercity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti–Nyíregyháza illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati viszonylatokban közlekednek.
  • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt november 15-éig az Aszód–Balassagyarmat vonalon a csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosult.
  • Csúcsidőben a sűrűbb közlekedést az teszi lehetővé, hogy a felújítás előrehaladásával javultak a közlekedési feltételek. Rákos és Rákosliget között két vágány helyet csak egy vágányon, míg Rákosliget és Pécel állomások között már mindkét vágányon lehet közlekedni. Pécel és Aszód között továbbra is mindkét vágányon zajlik a felújítás, ezért azon a szakaszon nem közlekednek a vonatok.

 

135-ös: Szegednél gyakrolatilag kész van mindenl

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

 

Százhalombatta–Pusztaszabolcs: tempóznak becsülettel

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, december 14-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt. A 4218-as számú, Budapest-Déli pályaudvar–Dunaújváros közötti vonat helyett, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

 

Éjjel a Balaton tetején, emlékszel, Kicsikém: vonatpótló!

A Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonalon, december 12-éig éjszakánként pályakarbantartást végeznek. Emiatt Székesfehérvárról Tapolcára 3:35-kor és Balatonfüredre 22:54-kor, továbbá Tapolcáról 20:15-kor, Balatonfüredről 3:04-kor és 21 órakor induló személyvonat utasait Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok szállítják.

 

Somogy kisvasútja: egyre rövidebb a centi

A balatonfenyvesi kisvasúton november 30-áig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

 

100-as: Hajdú-Bihar megyében átszállásos

December 14-éig Városliget elágazás–Kőbánya-teher, Monor állomáson, Kaba–Hajdúszoboszló, Hajdúhadház–Császárszállás között végzett pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Október 14-én, 15-én, 21-én, és november 26-ától 30-áig, továbbá december 1-jén a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat.


Keddig IC-ket és nemzetközi vonatokat is buszokkal pótolnak Zalában

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely, illetve a Celldömölk–Zalagerszeg vonalon október 29-éig Boba és Zalaszentiván között egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Devecser és Zalaegerszeg között a 246-os és 247-es számú Citadella nemzetközi vonat helyett, az IC958 és az IC959-es számú Göcsej InterCity helyett, továbbá az IC1951-es számú Hetés InterCity helyett pótlóbuszok közlekednek. A Celldömölk–Zalaegerszeg vonalon valamennyi vonat helyett pótlóbuszok járnak Boba–Ukk–Zalaegerszeg viszonylatban.


Délutáni pályakarbantartás a 17-esen

A Szombathely–Nagykanizsa vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek november 3-ától 8-áig. Zalaszentiván és Zalaegerszeg között néhány délutáni vonat helyett pótlóbuszokkal kell utazni, pályakarbantartás miatt.

 

25-ös: itt is pótlózni kell

A Celldömölk–Bajánsenye vonalon november 3-ától 8-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, Zalaszentiván és Zalaegerszeg, illetve Zalaegerszeg és Őriszentpéter között pótlóbuszok járnak, karbantartás miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek