A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások szeptember 23-ától

iho/vasút   ·   2019.09.22. 09:00
vaganyzar0
80-as: itt egy újabb fázis a pályafelújításban

A Budapest–Hatvan vasútvonal felújításának újabb fázisához igazodva, november 15-éig módosult a menetrend. A legfontosabb változás, hogy a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben járnak a vonatok: a Keleti pályaudvar és Pécel között óránként három pár vonat jár 6-tól 8 óráig, Pécel és Aszód között pedig három pár busz közlekedik. Munkanapokon 5:47-kor, 6:47-kor és 7:47-kor új buszjáratok is indulnak Gödöllőről Pécelre. Változtak a vonatok és a csatlakozó buszok indulási és érkezési idői. Ez nemcsak a személyvonatok pótlójáratait, hanem az egri és sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszainak menetrendjeit is érinti a Pécel–Hatvan viszonylatban.

  • A Keleti pályaudvar és Pécel között elővárosi személyvonatokkal lehet utazni. Pécel és Hatvan viszonylatban gyors pótlóbuszok közlekednek, melyek Gödöllőn, a Szabadság tér H8 és Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. A vasúti bérletek érvényesek a H8 HÉV vonalán Gödöllő és Budapest Örs vezér tere viszonylatban.
  • A pótlóbuszok közlekedése visszaállt az iskolai tanulmányi időszakra bevezetett menetrendhez. A G80-as buszok nem állnak meg Pécel és Bag között, mert az autópályán közlekednek a gyorsabb eljutás érdekében.
  • A Keleti pályaudvar és Hatvan állomás között a miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok helyett továbbra is közvetlen intercity pótlóbuszok közlekednek. A buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az intercityk és pótlóbuszaik „InterCity pótjeggyel” vehetők igénybe – kivéve a 182-es és 181-es számú Rákóczi, illetve a 186-os és 187-es számú Hernád InterCity vonatok.
  • A hatvani és gödöllői személyvonatok csak a Keleti pályaudvar és Pécel (óránként két pár, reggeli csúcsidőben három pár), illetve Aszód és Hatvan között (óránként egy pár) közlekednek. Az elővárosi vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat: Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Gödöllő és Pécel autóbusz állomás, illetve az esti és reggeli időszakban Rákos és Aszód, valamint Rákos és Hatvan között. A helyi pótlóbuszok a vasút nyomvonalát követve, valamennyi köztes állomást és megállóhelyet érintik. A személyvonatokat pótló buszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek: Isaszegen a vasútállomást nem érintik, ehelyett a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg; Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást szintén nem érintik, ehelyett a Szabadság téri H8 és az Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. Szabadság tér megállónál biztosított a csatlakozás a MÁV-HÉV járataira, az autóbusz állomáson lehet vasúti jegyet és bérletet vásárolni.

  • Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt, a gyors pótlóbuszok nem érintik, Aszód és Hatvan között személyvonatok közlekednek, a főváros felől pedig a személyvonatokat autóbuszok helyettesítik. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.
  • Csúcsidőben nem változik a vonatok összeállítása, de csúcsidőn kívül egyes vonatok két Flirt motorvonategység helyett egy egységgel közlekednek, igazodva az utasforgalom mértékéhez.
  • A sátoraljaújhelyi sebesvonatok és az egri gyorsvonatok a Hatvan–Sátoraljaújhely, Hatvan–Eger, Hatvan–Füzesabony, valamint Hatvan–Miskolc viszonylatokban változatlan menetrend szerint közlekednek. A GY jelzésű, egri és sátoraljaújhelyi vonatok pótlóbuszai Isaszeg állomáson is megállnak.
  • A kör intercity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti–Nyíregyháza illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati viszonylatokban közlekednek.
  • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt november 15-éig az Aszód–Balassagyarmat vonalon a csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosult.
  • Csúcsidőben a sűrűbb közlekedést az teszi lehetővé, hogy a felújítás előrehaladásával javultak a közlekedési feltételek. Rákos és Rákosliget között két vágány helyet csak egy vágányon, míg Rákosliget és Pécel állomások között már mindkét vágányon lehet közlekedni. Pécel és Aszód között továbbra is mindkét vágányon zajlik a felújítás, ezért azon a szakaszon nem közlekednek a vonatok.

 

135-ös: szinte kész a pálya, de azért még van mit csinálni Szegednél

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

 

A 4218-ast 8018-asra cserélték Pest és Ud között

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, december 14-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt. A 4218-as számú, Budapest-Déli pályaudvar–Dunaújváros közötti vonat helyett, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

 

Éjszakai pótlóbuszozás a Balaton északi partján

A Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonalon, december 12-éig éjszakánként pályakarbantartást végeznek. Emiatt Székesfehérvárról Tapolcára 3:35-kor és Balatonfüredre 22:54-kor, továbbá Tapolcáról 20:15-kor, Balatonfüredről 3:04-kor és 21 órakor induló személyvonat utasait Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok szállítják.

 

Vonatpótlás a 87a-n, később indulnak a vonatok, hogy át lehessen szállni

A Füzesabony–Eger vonalon szeptember 27-éig éjszakánként pótlóbuszok közlekednek pályakarbantartás miatt. A buszok útvonala eltér a vasúti útvonaltól, ezért Andornaktályán a főútvonalon, az Iskola autóbusz megállóhelyen állnak meg. Az Egerből 22:38-kor induló pótlóbusztól Füzesabonyban az Egyekig és a Miskolcig közlekedő vonathoz átszállási lehetőséget biztosítanak. Mindkét vonat később, 23:09-kor indul. A vágányzár miatt Füzesabony állomáson reggelente az 5509-es számú vonatról másik, Hatvan felé induló vonatszerelvénybe kell átszállni.

 

Kelenföldi átszállós – egy éjszaka

A Déli pályaudvaron végzett karbantartás miatt szeptember 28-án éjjel Kelenföldön át kell szállni a Déli pályaudvarról Győrbe 23:17-kor és 0:17-kor, továbbá a Győrből a Délibe 20:39-kor és 21:39-kor induló S10-es személyvonatok utasainak.

 

Felújítják a 98-as tetejét, figyeljék a pótlóbuszokat, nem tudják követni a vasútvonalat

Abaújszántó és Hidasnémeti között október 15-éig pótlóbuszok közlekednek pályakarbantartás miatt. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek módosultak.

 

Szakaszonként javítják a 100-ast

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon, október 5-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert Városliget elágazás–Kőbánya-Teher, Ceglédbercel-Cserő–Cegléd, Kaba–Hajdúszoboszló, Debrecen–Apafa, Nyíregyháza–Sóstóhegy, Tuzsér–Záhony között pályakarbantartási munkákat végeznek.

 

Somogy kisvasútján is dolgoznak

A balatonfenyvesi kisvasúton november 30-áig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

 

Karbantartás a névadó vonalon

A GYSEV, Győr–Sopron vonalon végzett pályakarbantartás miatt szeptember 28-ától 30-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Győr és Csorna között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Szeptember 28-án a 9942-es számú vonat a teljes útvonalán módosított menetrend szerint közlekedik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek