Átadták Finnország első szárazkikötőjét

iho/vasút   ·   2023.02.16. 12:00
kouvola_terminal

Az orosz határtól és a helsinki kikötőtől nagyjából egyenlő távolságra található kouvolai létesítmény az ország első olyan vasúti-közúti terminálja, mely a TEN-T hálózaton fekszik.

Az ország délkeleti részén, a haminai és kotkai kikötők közelében épített terminált Kouvola városa hozta létre. A negyvenkét hektáron elterülő létesítmény évente 150 ezer konténer kezelésére alkalmas. Két 1100 méter hosszú, 1524 milliméteres széles nyomtávú, 25 tonna legnagyobb tengelyterhelésű sínpárral rendelkezik, ennek köszönhetően nincs szükség a hosszú szerelvények szétválasztására.

A bármilyen fuvarozó előtt nyitott terminált a Railgate Finland Ltd-leányvállalata, a Kouvola város tulajdonában álló Kouvola Innovation üzemelteti, a vasúti pálya pedig a nemzeti közlekedésiinfrastruktúra-kezelő Väylävirasto birtokolja. A fejlesztés célja, hogy a terminált érintsék az eurázsiai árufuvarozási szolgáltatások. A város szerint az uralkodó globális helyzet megváltoztatta az áruk áramlását, például a fáét, de a terminál a finn kikötők kiterjesztéseként is funkcionálhat, és további raktárhelyet nyújthat, melyre jelenleg szükség van.

Az építkezést a tervezett 40 milliárd euró helyett mindössze 34 millió euróból (vagyis jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 13,5 milliárd forint) valósították meg. A költségek nagy részét, 23,6 millió eurót (cirka 9,3 milliárd forintot) Kouvola városa állta, a finn kormány 3,5 millió eurót (1,4 milliárd forintot) adott bele, az Európai Uniótól pedig 6,8 millió euró (2,7 milliárd forint) támogatás érkezett.

A projekt vezetője, Tero Valtonen elmondta: a megvalósítás során széleskörűen használtak fel újrahasznosított anyagokat. Azon munkálatok során, melyekért a város volt felelős, körülbelül négymillió euróval (közel 1,6 milliárd forinttal) csökkentek a kiadások. Ezt a nagyszerű eredményt együttműködés révén érték el, melyben jelentős szerepe volt a beruházás kivitelezési tanácsadójának. A város műszaki szakembereinek szaktudását nem lehet alábecsülni, különösen a fenntartható építés terén – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az új kouvolai terminál. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek