Átvette jegyvásárlási rendszerébe az Ecopassenger számlálót az FS Trenitalia

iho/vasút   ·   2024.10.25. 09:00
ecopassenger_trenitalia

Az olasz nemzeti vasút utasai már a jegyvásárláskor megtudhatják vasúti utazásuk karbonkibocsátását, adott esetben az egyéni autózás és a repülés kibocsátásával is összehasonlítva.

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) úgynevezett Ecopassenger számlálója nemcsak az adott utazás emisszióját számolja ki, hanem világos képet ad arról is, hogy az utas mennyi szén-dioxid kibocsátását előzi meg a vasút használatával.

Az Ecopassenger átvétele része az FS Trenitalia a fenntarthatóbb utazási lehetőségek szélesebb körű promotálása iránti elköteleződésének. Mivel az eszköz által az utasok megtudhatják, milyen mértékben csökkenthetik környezeti hatásukat, körültekintőbb és környezetbarát döntéseket hozhatnak, megerősítve a vasútnak az egyik legzöldebb közlekedési módként betöltött státuszát. A vasúttársaság ezzel fontos lépést tesz a fenntarthatósági célok felé.

Az Ecopassenger csak egy azon megoldások közül, melyet az UIC fejlesztett ki annak érdekében, hogy a vasutat támogassa a klímaváltozás kezelése és a fenntarthatóság javítása terén. Az UIC az innovatív eszközök széles skálája – a karbonkibocsátás-kalkulátortól a digitális platformokig – révén garantálja a vasúttársaságoknak a környezetvédelmi céljaik eléréséhez szükséges erőforrásokat.

Az Ecopassenger létrehozása során figyelembe vették a Nemzetközi Vasútegylet MERITS adatbázisában folyamatosan frissített vasúti menetrendeket, miközben integrálták az UIC vontatási energia és emissziós adatbázisát (TED) résztvevőitől származó vasúti kibocsátási tényezőket, valamint a közúti és légi közlekedés zajkibocsátási tényezőit, tovább növelve az utasoknak közzétett kibocsátási adatok pontosságát és megbízhatóságát. Az Ecopassenger átvétele az UIC a zöldebb mobilitás elősegítését célzó, átfogó megközelítésének minőségét és hatékonyságát tükrözi.

Az UIC és az olasz vasúttársaság közötti partnerség jól mutatja, hogy az élvonalbeli technológiák és megoldások hogyan használhatók fel a zöld átállás előmozdítása érdekében. Az FS Trenitalia a vásárláskor elérhető, átlátható környezeti adatokkal segít felhívni a figyelmet, és környezetbarátabb választásra ösztönzi az utazókat, hozzájárulva a fenntarthatóbb jövőhöz. Ráadásul a kezdeményezés nemcsak a francia üzemelésre korlátozódik, hanem a teljes hálózaton belüli szélesebb körű elkötelezettség példája.

A Nemzetközi Vasútegylet más tag-vasúttársaságot is arra ösztönöz, hogy vegye át rendszerébe az Ecopassenger számlálót – az alkalmazásprogramozási felület (API) már előfizetéses alapon elérhető azon UIC-tagoknak és partnereknek, akiknek sokkal nagyobb mértékben kell használniuk a számítási motort. Ezen felül tökéletesen illeszkedik az UIC azon víziójához, mely a fenntartható vasúti közlekedés elősegítéséhez kínál megoldásokat világszerte.

A funkció Magyarországon már jó ideje elérhető: a MÁV-Start közel négy éve jelzi vonatjegyein a megelőzött karbonkibocsátás mértékét.

(Nyitóképünk forrása: UIC)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek