Az ÖBB-nek és a DB Cargónak gyárthat teherkocsikat a ŽOS Trnava

iho/vasút   ·   2022.05.10. 15:00
zostrnava_laaers

A nagyszombati járműjavító összesen legalább 23,4 millió euró értékben építhet vagy újíthat fel vasúti tehervagonokat a két nagy európai vasúttársaságnak.

A ŽOS Trnava és a DB Cargo között hat hónapig zajlottak a tárgyalások, amiket március végén koronázott meg a 3,4 millió eurós (1,3 milliárd forintos) megállapodás, mely értelmében 281 Laaers 560.1 sorozatú autószállító teherkocsit alakíthatnak át Laaers 560.3 sorozatúvá 2023 augusztusáig.

A szlovák cég már korábban is együttműködött a DB Cargóval: 2020 végén készültek el 430 Sahimms 900 sorozatú teherkocsi felújításával, azelőtt pedig hagyományos kocsikat is megújítottak.

Az ÖBB tehervagonjaival viszont most foglalkozik először a társaság. A húszmillió eurós (jelenlegi árfolyamon körülbelül 7,6 milliárd forintos) alapszerződés alapján két évig dolgozhat a járműveken a nagyszombati járműjavító, az opció igénybevétele esetén további tízmillió euróhoz (3,6 milliárd forinthoz) és háromévnyi munkához juthatnak hozzá.

Az ilyen üzleteknek köszönhetően a ŽOS Trnava külföldi megrendelőknek nyújtott szolgáltatásainak aránya 2022-ben átlépi a hetvenöt százalékot. A vállalat vasúti teherkocsikkal foglalkozó munkatársai jelenleg az ÖBB, a német DB, a francia Ermewa, a szlovákiai Slovak Cargo Wagon, csehországi és egyéb más fontos európai piaci szereplő járművein dolgoznak – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek