Dübörög a vasúti árufuvarozás az Alpokban

iho/vasút   ·   2021.09.21. 12:00
sbb_teher_alpok

A vonattal szállított áruk aránya huszonöt éves rekordot ért el, ez elsősorban a Ceneri-bázisalagút használatba vételének köszönhető.

A svájci Szövetségi Közlekedési Hivatal (FOT) a napokban közzétett jelentése alapján a vasúti teherszállítás aránya rekordszintre nőtt az Alpokban: 2021 első félévében az áruk 74,4 százaléka utazott vasúton, ami három százalékkal jobb, mint a 2019-es év hasonló időszakáé, sőt: az elmúlt huszonöt év legjobb eredménye!

Az alpesi vasúti áruszállítás kiemelkedően megugrott, ami elsősorban az Alpokon átvezető úgynevezett Új vasúti összeköttetés elkészülésének, nevezetesen a Ceneri-bázisalagút tavaly szeptemberi átadásának köszönhető, mellyel a teljes útvonalon lehetővé vált a négy méter magas félpótkocsik szállítása az Alpokon keresztül. A fejlesztés jelentősen fellendítette a vasúti teherforgalmat a transzalpin áruszállítási folyosón: egyre több hosszabb és nehezebb szerelvény vághat át az úgynevezett Gotthárd-tengelyen, további részesedést szerezve a vasútnak az árufuvarozási piacon. A fejlesztést az a pénzügyi támogatás is segítette, mellyel számos európai ország segítette a vasúti árufuvarozást a pandémia során.

A teherautókkal végzett fuvarok száma is nőtt: 453 ezer teherautó kelt át a magashegységen. Ez 40 ezerrel több szállítmányt jelent a tavalyi első félévhez képest, amikor is jókora visszaesés volt tapasztalható a koronavírus-pandémia elleni védekezés okán bevezetett korlátozások miatt. 2019-hez képest azonban még mindig gyengébben teljesít a szektor.

Az Alpokon keresztül zajló árufuvarozás összességében 15,2 százalékkal nőtt 2021 első hat hónapjában 2020 első félévéhez képest, sőt, az eredmény még a pandémiát megelőző 2019-es évhez képest is jobb. A FOT szerint az alpesi áruszállítás magához tért a Covid-sokkból – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: SBB Cargo International)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek