Egységben az erő: finisben a MÁV-Start Flirt motorvonatflottájának egységesítése

iho/vasút   ·   2023.11.13. 13:45
kek_flirt

Heteken belül befejeződik a Stadler-szerelvények egységesítése: elbúcsúzunk az utolsó piros Flirttől, már csak kék-fehér flottaszínekben futnak.

A MÁV Zrt. a kétezres évek elején jelentős járműfejlesztést valósított meg, melynek keretében 2006 és 2010 között, két lépcsőben hatvan Flirt típusú motorvonatot szerzett be a Budapest elővárosi közlekedés modernizálása érdekében. Ezek voltak az első, úgynevezett „piros” Flirtök, amelyek azonnal rendkívül népszerűvé váltak az utazóközönség körében, alacsony fajlagos energiafelhasználásuk, intenzív gyorsítóképességük, 160 kilométer per óra engedélyezett sebességük, megbízhatóságuk és üzemkészségük nélkülözhetetlenné tette azokat a személyszállításban.

Az egyre növekvő utasigényekre reagálva a MÁV-Start Zrt. 2014 és 2016 között Közop- és IKOP-forrásból, több lépcsőben további 63 új Flirt motorvonatot szerzett be, bővítve a budapesti elővárosi közlekedésben résztvevő Flirt motorvonatflottát: ezek az úgynevezett kék Flirtök, amelyek piros társaikkal együtt utasok tízmillióit szállították el úticéljukhoz az elmúlt másfél évtizedben.

Mind a 2004–2010, mind a 2014–2016 között utasforgalomba állt Flirt motorvonatok egy járműtípushoz tartoznak. Alacsonypadlósak, utasterük akadálymentesen bejárható és klimatizált, mosdóik zárt rendszerű WC-vel felszereltek, amelyek mozgáskorlátozottak számára is használhatóak. Többcélú terüket kerekesszékesek is használhatják, de babakocsik és kerékpárok is szállíthatók a fedélzeten. A tágas, világos, elővárosi utazásra tervezett járműveken az utasélményt szolgálja az ingyenesen használható wifi is.

Az utasok igényeinek megfelelően a járműgyártó által végzett korszerűsítések, az utazási komfort növelését, az esélyegyenlőséget és az üzemeltetés egyszerűsítését célzó fejlesztések miatt a különböző generációt képviselő Flirt motorvonatok mégis eltértek egymástól, ezért a MÁV-Start Zrt. úgy döntött, hogy a régebbi flotta felszereltségét, műszaki színvonalát és arculatát az újabb, kék-fehér színű Flirtökhöz igazítja.

Az átalakítástól az utasok elégedettségének javulása, az utasszám további emelkedése, valamint az üzemeltetés és a karbantartás hatékonyságának javulása volt várható. A teljes flotta egységesítése érdekében számos feladatot és fejlesztést kellett megvalósítani: korszerűsítették az utastájékoztató-rendszert, amelynek köszönhetően korszerű monitorokon lehet értesülni az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkról, például a várható érkezési és indulási időkről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról. Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szereltek be az ülések mellé. Fejlesztették az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, amelynek köszönhetően az azt használók már nem csak szemből, hanem oldalról is fel tudnak szállni a járműre a keskenyebb peronokról. A mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedték be. A vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeztek el a fedélzeten. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítették a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek.

A fejlesztés opciós feladatként tartalmazta a külső színterv és feliratok egységesítését, így a piros járművek az újabbakkal megegyező kék-fehér külső színvilágot kaptak. Az egységesítési projekt munkálatainak finanszírozása az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásainak terhére, száz százalékos támogatás mellett valósult meg.

A tervezést és előkészítést követő a fentebb ismertetett munkák elvégzésére kiírt nyílt közbeszerzési pályázat nyertese a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft., a Stadler Trains Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. és a G-SIS Integrations Informatikai Zrt. alkotta konzorcium, mellyel a MÁV-Start Zrt. 2018-ban kötötte meg a támogatási szerződés aláírását követően, 2019 decemberében hatályba lépett vállalkozási szerződést. A motorvonatok átalakítása Celldömölkön, az úgynevezett B típusú kocsijavító Stadler Konzorcium által bérelt két vágányán zajlik. Egy-egy jármű átalakítása több mint egy hónapba telik. Hetekig tart a szét- és összeszerelés, közte természetesen az átalakítás, miközben a motorvonaton kívül zajlik a fóliázás előkészítése, a kocsiszekrények felületén a korróziómegelőző kezelések, majd maga a fóliázás – mindez olyan egyedülálló, új technológiával, amely a szállító számára is referenciaértékűnek számít. A feladatokat jól képzett magyar munkaerő végzi az átszereléshez szükséges speciális eszközök és szerszámok felhasználásával.

Az első felújított Flirt 2020 novemberében állt forgalomba, a teljes flotta átalakítása 2023 végére fejeződik be. A piros járművek elsősorban a dunántúli vonalakon, így a Budapest–Győr–Hegyeshalom (1-es), a Székesfehérvár–Balatonfüred (29-es), a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa (30a, és 30-as), a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár (40a és 40-es) vonalakon, illetve Budapest és Dunaújváros között (40a és 42-es vonal) közlekedtek. Az átalakítás és az egységesítés után is itt álltak újból forgalomba és szolgálják az utazóközönség igényeit még hosszú éveken át, ugyanolyan magas színvonalon, mint fiatalabb társaik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek